Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Απαγόρευση πανηγυριών και δρακόντειοι έλεγχοι στα σύνοραΝέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου...

"Χτυπάει καμπάνα για όλους", είπε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας.


Όπως επεσήμανε, ήδη έχει αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Ήδη από την Πέμπτη μέχρι και χθες 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.


"Θα ήταν λάθος να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, θα ήταν κρίμα να χάσουμε το κεκτημένο που αποκτήσαμε", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, γίνονται έλεγχοι σε όλη τη χώρα με έμφαση στον Προμαχώνα, έχουν γίνει συνολικά 67.000 τεστ στα σύνορα. Τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα. Από την Τετάρτη θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων εισέρχονται.

Παράλληλα, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Η αρχή έγινε από την Κακαβιά και θα επεκταθούν στην Κρυσταλοπηγή.

Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία 15 Ιουλίου και από Σουηδία στις 22 Ιουλίου. Για τους προερχόμενους από τις ΗΠΑ εξετάζεται η άρση περιορισμών από τέλος Ιουλίου, με προϋπόθεση τεστ κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα, να εξετάσει την άμεση απαγόρευση των πανηγυριών ως το τέλος Ιουλίου. Οι εικόνες και τα βίντο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, έχουν ανησυχήσει τις αρχές, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για τα πανηγύρια.


Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

Τρίτον, όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Τέταρτον, επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

Πηγή:thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »