«Ξεχάσαμε» πώς να περπατάμε και να οδηγούμε σωστά - Μια επικίνδυνη παρενέργεια της καραντίναςΑλλαγές ακόμα και στον τρόπο που… περπατάμε αλλά και οδηγούμε έφερε η κατάσταση «εγκλεισμού» λόγω της πανδημίας, με τους ειδικούς να τονίζουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους, είτε αφορά οχήματα είτε πεζούς....


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κατά τη διάρκεια του lockdown:

– Παρατηρήθηκε το φαινόμενο των υψηλών ταχυτήτων στους άδειους δρόμους.


– Υπήρξε πολύ μεγαλύτερη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και σωματικής άσκησης των πολιτών: πολύ θετικό ως προς το θέμα της βιώσιμης μετακίνησης, αλλά απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο δρόμο και από τους οδηγούς και από τους ποδηλάτες.

– Πολλοί πεζοί κυκλοφορούσαν χωρίς να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή στους οδηγούς και χωρίς να σέβονται τους φωτεινούς σηματοδότες.

– Ο κόσμος διακατεχόταν από έντονο στρες και ψυχολογική πίεση λόγω της πανδημίας.

Οπως τονίζουν, με δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι αυξημένες ανάγκες εφοδιασμού της αγοράς και οι ιδιαίτερες συνθήκες στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και ότι θα γίνει η σταδιακή επανέναρξη των σχολείων από τις 11/5, που θα οδηγήσει ξανά στις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών και των νέων, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Ηδη παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της Ελλάδας τραγικά τροχαία δυστυχήματα, που στοίχισαν δυστυχώς τη ζωή παιδιών και νέων ανθρώπων. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά και οι νέοι, οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι δικυκλιστές είναι οι πιο ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι σημαντικό η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με ασφάλεια και γι’ αυτό θα πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, ενώ οι οδηγοί, δεδομένης της αύξησης της χρήσης των Ι.Χ. (για την αποφυγή και του συνωστισμού στα ΜΜΜ), θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες του ΚΟΚ. Αντίστοιχα, οι πεζοί και οι άλλοι χρήστες του δρόμου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους


Πηγή:politisonline.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »