Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αλλάζουν τα κριτήρια – Ποιοι θα λάβουν αυξήσειςΣε αναπροσαρμογή των κριτηρίων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μια κίνηση που θα οδηγήσει σε αυξημένα ποσά χορήγησης σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων....


Από τον νέο χρόνο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε μία σειρά από επιδόματα καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε έναν εξορθολογισμό. Το κονδύλι για το ΚΕΑ ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση φτάνει τα 670 εκατ. ευρώ. Έτσι, εφόσον μετά την διεύρυνση του αριθμού των ατόμων δεν φτάσει το ποσό στα 850 εκ. ευρώ, τότε θα αυξηθούν τα ποσά χορήγησης προς τους δικαιούχους.

Το ΚΕΑ που θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»,ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.


Την ίδια ώρα, θα επιδιωχθεί σύνδεσή του με πρωτοβουλίες για εργασία, καθώς και χορήγηση μικρών δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε οι δικαιούχοι του να στήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα νέα κριτήρια για όλα τα επιδόματα θα προβλέπεται για τους δικαιούχους που έχουν παιδιά να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν καθώς επίσης διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10.

  • Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »