Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
....Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μια μια μοιραζόμασταν τη σταφίδα…»....

Με το παραπάνω απόσπασμα από το Άξιον Εστί, ο Οδυσσέας Ελύτης αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της διατροφής των στρατιωτών με κορινθιακή σταφίδα κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 στα βουνά της Αλβανίας, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις άλλες κακουχίες του πολέμου.

Επιπρόσθετα τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής η κορινθιακή σταφίδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο:
Πηγή φωτογραφίας: thesecretrealtruth

Στη ζοφερή και φρικτή περίοδο για την ελληνική ιστορία, αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Κι όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στην ταπεινή σταφίδα. Ένα φρούτο πλούσιο θρεπτικά, το οποίο οι Γερμανοί δεν είχαν εντάξει στις δικές τους διατροφικές συνήθειες, αφού δεν γνώριζαν τη σημαντική διαφοροποίησή του από το απλό σταφύλι. Η κορινθιακή σταφίδα ήταν το «μάννα εξ ουρανού» που έσωσε αμέτρητες ζωές και σύμμαχός των μαρτυρικών κατοίκων της Ελλάδας.

Άξια αναφοράς που συνηγορεί στα παραπάνω είναι η και διήγηση του δημοφιλούς ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου: «Κι έρχεται ο χειμώνας του ’41. Εγώ πια αισθάνομαι ανάλαφρος και αεράτος σαν πούπουλο. Είναι από την πείνα. Κοντεύω να γίνω οδοντογλυφίδα. Μια μέρα τα μαζεύω και πάω στο Κιάτο απ’ όπου φέρνω δυο τσουβάλια σταφίδα για τους δικούς μου. Με τη σταφίδα καλμάρω λιγάκι, σκέφτομαι ψύχραιμα και φεύγω».Πηγή φωτογραφίας: tvxs.gr

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η βρώση της κορινθιακής σταφίδας στην Κατοχή βοήθησε την επιβίωση των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως αναφέρει ο σταφιδοπαραγωγός από το Άλσος Αιγιάλειας και στέλεχος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ) κος Παναγιώτης Γιαννικόπουλος, θυμάται ότι στην περίοδο της Κατοχής η Π.Ε.Σ. αποφάσισε να επιστρέψει αναλογικά στους παραγωγούς το υπόλοιπο της σταφίδας που είχαν παραδώσει και παρέμενε στις αποθήκες της, πληροφορούμενη την επικείμενη επίταξή της από τους Γερμανούς. Αποτέλεσμα ήταν να υποστηριχθεί η διατροφή των κατοίκων της Αιγιάλειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα του 1941, αλλά και των οικείων τους που διέμεναν στην Αθήνα και βίωναν εντονότερα την έλλειψη τροφής.

Πηγές:

Τα ταπεινά φαγητά της κατοχής: Το «μάννα εξ ουρανού» που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

Μίμης Φωτόπουλος: Ο σοφός μάγκας του ελληνικού σινεμά

ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Η καλλιέργεια της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας

greekraisins.wordpress.com 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »