Τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη «ονειρεύεται ο Τσαβούσογλου


Ακόμη μία πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου... ενώπιον σώματος πρεσβευτών που συμμετέχουν στο 11ο Συνέδριο Πρεσβευτών που διεξάγεται στην Τουρκία από τις 3 μέχρι τις 9 Αυγούστου στην Άγκυρα και τη Σαμσούντα.

Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτη σύμφωνα με τον οποίο η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας εκτείνεται μέχρι την Κρήτη σαν να μην υπάρχει η υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος και η Κάρπαθος.

Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε πως η Τουρκία θέλει να δει την Ελλάδα ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής. «Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνον που του τείνει χέρι φιλίας. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν», ανέφερε, σύμφωνα με το news.gr.

Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ανέφερε «δεν θα επιτρέψουμε να πετύχουν τα βήματα τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι το σημείο που ενώνονται οι τρεις ήπειροι του κόσμου».

«Μετά το γεωτρύπανό μας Φατίχ που ξεκίνησε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας, και το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ στις περιοχές που "αδειοδότησε" η "τδβκ" την κρατική εταιρεία πετρελαίου. Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι γι' αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκυπριακές «αρχές» με αντίληψη καλής θέλησης. «Εμείς πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και των Τ/Κ», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η ΕΕ δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας. «Δεν θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενα μέτρα τους», ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του Τ/κ λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δεν θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και κανέναν από τις δύο κοινότητες».

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της σύστασης γραφείο στρατιωτικής διπλωματίας τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα «επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Δεν ξεχνούμε όμως, ότι η χώρα μας που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μια χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το Υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα πιο στενής συνεργασίας».

newsbeast.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »