Ποινικός Κώδικας: Αποχωρούν από την Βουλή τα κόμματα


Αποχώρησαν από την συζήτηση για την κύρωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας... οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ καταγγέλλοντας την «fast track» διαδικασία και την χρονική συγκυρία της συζήτησης, ελάχιστες μέρες πριν την διάλυση της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν προσήλθαν καν στην σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, όπως είχαν προαναγγέλλει. Από την διαδικασία αποχώρησε κι η Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα στην συζήτηση να παραμένουν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε προχθές στη Βουλή με αρκετές τροποποιήσεις, μετά τη διαβούλευση στις οποίες ωστόσο φαίνεται ότι διατηρείται η κατάργηση των άρθρων περί βλασφημίας θρησκειών, και περιύβριση νεκρών.

Τα εν λόγω άρθρα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Κόλπους της Εκκλησίας και μάλιστα με το θέμα αυτό είχε ασχοληθεί και η τελευταία Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή χωρίς να παρέχεται –όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις- κάποιο χρονικό περιθώριο προσαρμογής.

Και οι δύο Κώδικες θα ψηφιστούν με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστούν ως ένα άρθρο σε μια συνεδρίαση της Βουλής.


«Μετά από μια συναινετική πορεία και από την πλευρά της αντιπολίτευσης για μια τέτοια μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή μετά από δεκαετίες, η αντιπολίτευση εγείρει ζήτημα σχετικά με την δήθεν μη πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να ασκεί τα καθήκοντά της» παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επικρίνοντας την στάση της αντιπολίτευσης. «Η διακοπή αυτή της συναινετικής πορείας θα μας οδηγήσει να δούμε τα ζητήματα με τα νέα δεδομένα» πρόσθεσε ο Μ. Καλογήρου.

Θ. Παπαθεοδώρου: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συναίνεση δεν θα περίμενε την εσχάτη ώρα

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συναίνεση «δεν θα περίμενε την εσχάτη ώρα» σημείωσε ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ κάνοντας λόγο για έλλειψη ικανού χρόνου για την διαμόρφωση συναινέσεων. Ο Θ. Παπαθεοδώρου παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έτοιμους τους ποινικούς κώδικες και κάθε υπουργός Δικαιοσύνης που άλλαζε, άλλαζε και τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Ο Θ. Παπαθεοδώρου αντιπαρέβαλε στην αργοπορία της κυβέρνησης για τους Κώδικες την «σπουδή» της για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές «χρειάζεται να ξαναδούμε» τους Κώδικες.

Μ. Συντυχάκης: Δεν θα νομιμοποιήσουμε την απαράδεκτη διαδικασία

Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «αντιδραστικές» μιλώντας για «συρρίκνωση των δικαιωμάτων» και για «ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα της Δικαιοσύνης». Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι ο ποινικός κώδικας είναι «ένα πολύ σοβαρό νομοθέτημα για τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης» και σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει την «απαράδεκτη» διαδικασία.

iellada.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »