Γ. Μπαμπινιώτης: Τεράστιο λάθος η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας»


Η γλώσσα των Σκοπίων είναι Βουλγαροσερβική ξεκαθάρισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης...χαρακτηρίζοντας μέγα λάθος την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας», ενώ επισήμανε πως η αναγνώριση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να εγείρεται μειονοτικό ζήτημα, ασχέτως τη προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα, ενώ αναφερόμενος στη γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια τόνισε ότι είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» που δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδονική.

«Επειδή βάλαμε την τζίφρα, ήρθε το ουράνιο τόξο, μια ομαδούλα ανθρώπων, και ζήτησαν από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, επικαλούνται εθνικότητα και γλώσσα, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη. Λένε οι αυτονομιστές, ζητάνε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Β. Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι αλήθεια, όμως, αυτό δεν μιλάμε βουλγαροσέρβικα στη Β. Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν μιλιέται η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια. Αυτό που μιλιέται στην Ελλάδα είναι Βουλγάρικα», ανέφερε και σημείωσε πως δεν υπάρχουν μονόγλωσσοι Έλληνες, όσοι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα, μιλάνε ελληνικά, είναι Έλληνες και όπως σε άλλες περιοχές μιλάνε τα αρβανιτικά, τα βλάχικα, μιλάνε κάποιοι γέροντες, αυτό είναι όλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης το γεγονός ότι οι γείτονες επέμεναν να χαρακτηριστεί μακεδονική γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό. Όπως εξήγησε «Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τη χώρα Μακεδονία και τη γλώσσα μακεδονική, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκαν τώρα, το 2019» και υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά. Γράφεται με κυριλλικό αλφάβητο. Θα μπορούσε να λέγεται και μακεδονο-σλαβική. Σε καμία περίπτωση μακεδονική».


Διευκρίνισε ακόμα ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα ούτε είχε τεθεί και τέτοιο ζήτημα. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας, το υπ. Πολιτισμού (και όχι το υπ. Εξωτερικών) υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς πως θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμια.

Τέλος, ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών, σημειώνοντας ότι «εάν δεν έφερε το ψευδψώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα» και υπενθύμισε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε.

liberal.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »