Για πρώτη φορά οι Αρβανίτες και η ζωή τους σε ένα ντοκιμαντέρ (video)
Για πρώτη φορά, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μια ταινία «Στα Αρβανίτικα»....
Έτσι λέγεται το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Μάρθας Κλαρκ για τους Αρβανίτες,που θα παιχτεί την Κυριακή, 3 Μαρτίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.
Το ντοκιμαντέρ “Στα Αρβανίτικα” είναι μια προσπάθεια να αποθανατιστεί μια γλώσσα που χάνεται αποκαλύπτοντας ποιοι είναι οι Αρβανίτες και ποιον ρόλο έχουν παίξει στην νεοελληνική ιστορία.

Είναι η πρώτη κινηματογραφική έρευνα και καταγραφή που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους Αρβανίτες.

Η Κατερίνα Μάρθα Κλαρκ, στο δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της, μετά το Πόλκα στην Αθήνα(όπου εξερευνούσε τη σχέση Πολωνών και Ελλήνων μεταναστών και πολιτικών προσφύγων σε Ελλάδα και Πολωνία αντίστοιχα), στρέφει την κάμερά της στους Αρβανίτες και στις Αρβανίτισσες.

Τριγυρνώντας σ’ ένα παραδοσιακό αρβανιτοχώρι, τα Βίλλια, ανακαλύπτει έναν ξεχωριστό πολιτισμό, με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και με ιδιαίτερο χιούμορ.Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέργια τις ελληνικές ταινίες, την «Πλατφόρμα».

“Στα Αρβανίτικα” είναι μια προσπάθεια να αποθανατίσουμε μια γλώσσα που χάνεται και να μάθουμε ποιοί είναι οι Αρβανίτες και ποιό ρόλο έχουν παίξει στην νεοελληνική ιστορία. Τριγυρνόντας σ’ ένα αρβανιτοχώρι, τα Βίλλια, ανακαλύπτουμε έναν ξεχωριστό πολιτισμό με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και ιδιαίτερο χιούμορ", λέει η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Κατερίνα Μάρθα Κλαρκ.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Κυριακή 3 Μαρτίου στις 18.00

Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι
Πηγή:thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »