Στο Κιάτο οι πορτοκαλιές παράγουν λεμόνια και δηλώνονται ως…


Πορτοκαλιές παράγουν λεμόνια και δηλώνονται ως…

“Συνεχίζοντας την παρουσίαση της εξέλιξης της καλλιέργειας οπωροφόρων δένδρων τη δεκαετία 2007-2017, η «ΥΧ» αναλύει, με τη βοήθεια έμπειρων ανθρώπων της παραγωγής, την πορεία των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια) και των βερίκοκων. Η πρώτη περίοδος που λαμβάνεται υπόψιν βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι η πενταετία της κρίσης, 2007-2012, όπου πορτοκάλια και λεμόνια γκρεμίζονται σε εκτάσεις, για διαφορετικούς λόγους.

Τη δεύτερη υπό εξέταση περίοδο, το διάστημα δηλαδή 2012-2017, επέρχεται μερική ανάκαμψη στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ωστόσο, αξιολογώντας συνολικά τα δεδομένα της δεκαετίας, τόσο οι πορτοκαλιές, όσο και οι λεμονιές, παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε φυτεύσεις (-6,6% για τα πορτοκάλια και -21,1% για τα λεμόνια). Σταθερά αυξητική αποτυπώνεται αντίθετα η πορεία στα βερίκοκα καθ’ όλη τη δεκαετία, τη στιγμή όμως που η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνεται σε όρους αγοράς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Από τις μεγαλύτερες μειώσεις καλλιεργούμενης έκτασης είναι αυτή που καταγράφεται στο λεμόνι κατά την πενταετία 2007-2012. Συγκεκριμένα, από τα 51.805 στρέμματα, πέντε χρόνια αργότερα οι εκτάσεις γκρεμίζονται στα 36.784, μείωση δηλαδή 23%. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας, κύρια αιτία ήταν ο παγετός του 2004, που κατέστρεψε την καλλιέργεια. Σε ερώτηση πώς αυτό συνέβη το 2004 τη στιγμή που η μεγάλη πτώση αποτυπώνεται αρκετά χρόνια αργότερα, ο ίδιος εξήγησε: «Μετά τον παγετό, πολλές λεμονιές άρχισαν να ξεραίνονται σταδιακά και έγιναν ευάλωτες στην κορυφοξήρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργας δίνει μια επιπλέον διάσταση: «Στο Κιάτο, πλέον, όλες οι πορτοκαλιές έχουν εμβολιαστεί και παράγουν λεμόνια, παρόλα αυτά δηλώνονται ως πορτοκαλιές». Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά κτήματα με βερικοκιές τα τελευταία χρόνια ξηλώνονται για να μπουν λεμονιές. Αναφορικά με νέες ποικιλίες, κατά τον κ. Γεώργα, «καλή περίπτωση είναι η Zagara Bianca, που δίνει παραγωγή από τον Ιούλιο…», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ypaithros.gr.

korinthiannews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »