«Ιατρίδεια» ένας νέος αγώνας του δήμου Κορινθίων στο ΣοφικόΈνα νέο λαικό αγώνα δρόμου, τα «Ιατρίδεια» στη μνήμη του πλωτάρχη Μιλτιάδη Ιατρίδη κυβερνήτη του υποβρυχίου «Παπανικολής» εισάγει ο δήμος Κορινθίων με την τεχνική υποστήριξη του ΑΟ δρομέων «Εφυραίοι Ωκύποδες»... Ορίστηκε να διεξαχθεί την Κυριακή 13 Ιαν 2019 στο φιλόξενο Σοφικό, τον τόπο γέννησης του ήρωα του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Απόσταση 14,5 χλμ. Ωρα εκκίνησης 10:30 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας όπου βρίσκεται η προτομή του. Η διαδρομή είναι κυρίως χωμάτινη και δασική. Εξελίσσεται αρχικά με κατεύθυνση ΒΑ. Εξέρχεται από το χωριό των 1679 κατοίκων, περνά από το ναό της Υπαπαντής και κινείται επί 3 χλμ σ’ένα ελαιώνα παράλληλα με την επαρχιακή οδό Επιδαύρου-Κορίνθου.


Στο ύψος του μικρού δρόμου προς το παραλιακό Πευκάλι στρίβει αριστερά, λαμβάνει κατεύθυνση δυτική και εισέρχεται στο πανέμορφο δάσος της Σολυγείας. Διαβαίνει τα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης, ακολουθεί τις πλαγιές του Τζάλικα και οδεύει προς το ράντσο «Σκούρας». Πλησιάζοντας εκεί από τα υψώματα οι δρομείς θα απολαύσουν την υπέροχη θέα προς το Σαρωνικό, τον Κόρφο αλλά και τον όρμο της «Σελόντα» όπου ναυλοχούσε ο «Παπανικολής». Μετά τη διάσχιση του ράντσου οι ελαφριές κατηφόρες οδηγούν την επάνοδο σιγά-σιγά στο ονομαστό αρβανιτοχώρι. Ο ιερός χώρος της Ευαγγελίστριας αποτελεί το σημείο τερματισμού. Ετσι ο δήμος εντός του 2019 θα οργανώσει συνολικά 6 αγώνες δημοσίου δρόμου, όλους δωρεάν! Η προκήρυξη και η «πύλη» για τη συμμετοχή σας βρίσκονται εδώ: http://runningnews.gr/item.php?id=39067


Ο Μιλτιάδης Ιατρίδης γεννήθηκε στο Σοφικό το 1906. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ΣΣ Ναυτικών Δοκίμων τον Ιανουάριο του 1926 με το βαθμό του σημαιοφόρου. Ονομάστηκε πλωτάρχης το 1939 και ανέλαβε την πλοιαρχία του «Παπανικολής» που ήδη ήταν γέρικο σκαρί…Η σπουδαιότερη πολεμική επιχείρησή του συνέβη στις 24 Δεκ 1940 όταν στην Αδριατική επιτέθηκε σε Ιταλική νηοπομπή και βύθισε τρία πλοία μεταφοράς οπλικών συστημάτων. Συνέχισε να υπηρετεί από τη θέση του κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου. Συνέβαλε σε πολλές άλλες επιτυχίες των συμμάχων εντός Μεσογείου…Αποστρατεύθηκε στις 29 Δεκ 1952 με το βαθμό του πλοιάρχου. «Εφυγε» από τη ζωή νωρίς θύμα θανατηφόρου τροχαίου στους Αγίους Θεοδώρους. Αφησε μια κόρη, την Αδριατική. Η δράση του αποτυπώθηκε σε κινηματογραφική ταινία του 1971 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο. Το όνομά του δόθηκε σε δεξαμενόπλοιο του εφοπλιστή Χαλκούση που χάθηκε μυστηριωδώς στη θάλασσα της δυτικής Αυστραλίας (1969). Προτομές του έχουν στηθεί στο Σοφικό, στην Κόρινθο(πλ Πήγασου) και ανδριάντας του στον Πύργο, τον τόπο καταγωγής του.


Το Σοφικό βρίσκεται 27 χλμ ΝΑ της Κορίνθου. Εχει πανεύκολη πρόσβαση. Περνάτε ή πριν τον Ισθμό, ανάλογα από που έρχεσθε, και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Επίδαυρο. Αφήνετε πίσω σας τα Ισθμια, την Ωραία Ελένη και την Αλμυρή. Εισέρχεστε στο κομμάτι του δρόμου με τις πολλές στροφές. Περνάτε τις αριστερές εξόδους προς Κατακάλι και Αμόνι. Σε μιά μεγάλη ευθεία βρίσκετε ταμπέλες και διασταύρωση προς Σοφικό-Κόρφο. Στροφή δεξιά και φτάσατε ύστερα από ολίγον. Ομαδικές εκδρομές ανακοίνωσαν ο ΣΔΥ Αθηνών, εδώ:http://runningnews.gr/item.php?id=39426 και ο ΑΠΣ «Απόλλων» ΔΑ, εδώ: http://runningnews.gr/item.php?id=39415.

Πηγή:www.runningnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »