Άντεξε η Ζάκυνθος τα 6,4 Ρίχτερ - Φόβοι για νέo ισχυρό μετασεισμό (video)Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί τα ξημερώματα...


Ωστόσο χάρη στον αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τον σεισμό του 1953, η Ζάκυνθος άντεξε και μετράει μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη και προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους. Πάνω από 35 μετασεισμούς είχε καταγράψει μέχρι τις 8.00 το πρωί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα. Ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, ενώ από τους 35 συνολικά μετασεισμούς, οι 10 ήταν μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά εάν τα σπίτια τους έχουν υποστεί κάποια ζημιά.
Δεν αποκλείουν ισχυρό μετασεισμό οι σεισμολόγοι

Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ αφήνουν ανοιχτό οι σεισμολόγοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, και ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 30 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 5,1 Ρίχτερ.

Όπως είπε ο ίδιος, «περιμένουμε κι έναν μεγαλύτερο μετασεισμό» της τάξης των 6 Ρίχτερ τις επόμενες μέρες. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα υπαρξουν πολλές δονήσεις στο νησί.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ακόμη ότι μετά τον σεισμό ακολούθησε «τσουνάμι» 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρρισίας, ενώ αντίστοιχο κατέγραψαν και οι Ιταλοί.


Μεγάλη ρωγμή στο λιμάνι της Ζακύνθου - Κανονικά οι μεταφορές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τραπεζοειδή του προβλήτα, στο λιμάνι της πόλης. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες δημιουργήθηκε μεγάλη ρωγμή. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθίζηση, ωστόσο δεν επηρεάζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη και τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά.Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του νησιού - Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Ο μηχανισμός του νησιού είναι σε ετοιμότητα. Όπως είπε στο newpost.gr, o δήμαρχος του νησιού κ. Παύλος Κολοκοτσάς. «Είμαστε σε ετοιμότητα και οι μηχανικοί ξεκινούν άμεσα τους ελέγχους. Το νησί έχει θωρακιστεί μετά τον σεισμό του 1953 και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του μπορούν να νιώθουν ασφαλείς. Παλιά κτίσματα έχουν ζημιές. Θα εκτιμηθούν από μηχανικούς του τεχνικού επιμελητηρίου. Το λιμάνι έχει ζημιά μόνο στον τραπεζοειδή, δεν δημιουργείται όμως πρόβλημα στις μεταφορές» πρόσθεσε ο κ. Κολοκοτσάς.


newpost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »