Ο "Σοφικίτης" Κωνσταντίνος Μανιαδάκης και ο ρόλος του στο Έπος του 1940


Ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιαδάκης γεννήθηκε στο Σοφικό Κορινθίας στις 25 Ιουλίου 1893. Είχε κορυφαίο ρόλο στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά...
Δημιούργησε το Υφυπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας, που μεταπολεμικά εξελίχθηκε σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ οι μέθοδοί του άφησαν εποχή…

Πρώτα χρόνια

Ο Κ. Μανιαδάκης πέρασε στο Σοφικό Κορινθίας τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Γονείς του ήταν ο Σπυρίδων και η Μαρία Μανιαδάκη και είχε δύο αδέλφια: τον Μιχάλη, αξιωματικό της Αεροπορίας, που πέθανε το Νοέμβριο του 1964, και την Παναγιώτα.

Ο Μανιαδάκης αποφοίτησε την 1η Οκτωβρίου του 1916 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού. Συμμετείχε σ' όλες τις μετέπειτα στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Στη συνέχεια, αντιδρώντας στους επαναστάτες του 1922 συμμετείχε στο αποτυχημένο κίνημα Λεοναρδόπουλου - Γαργαλίδη με αποτέλεσμα την αποστρατεία του, επανήλθε όμως στο στράτευμα κατόπιν αμνηστίας. Τελικά παραιτήθηκε το 1929 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Δικτατορία Μεταξά

Ο Κ. Μανιαδάκης στη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας είχε επιδείξει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στη διείσδυση και τη συλλογή πληροφοριών που ήταν ευρύτατα γνωστό στους στρατιωτικούς κύκλους. Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς στις 4 Αυγούστου του 1936 με επίφαση τη νομοθετική εξουσιοδότηση κήρυξε δικτατορία, περιέλαβε τον Κωνσταντίνο Μανιαδάκη στη λεγόμενη τότε "εθνική κυβέρνησή" του, διορίζοντάς τον υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας, θέση από την οποία αναδείχθηκε τελικά το δεύτερο -μετά τον Μεταξά- πιο σημαντικό πρόσωπο της κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου.

Ως υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας ανέλαβε τότε την οργάνωση του κρίσιμου αυτού τομέα διοίκησης με εκπληκτική ταχύτητα και πάθος. Με την πάροδο του χρόνου το δίκτυο των πληροφοριοδοτών του Μανιαδάκη κάλυπτε όλη την Ελλάδα και όλους τους χώρους δραστηριοτήτων. Έτσι, κάθε πρόσωπο για το οποίο υπήρχε υπόνοια ότι δεν ήταν πιστό στο καθεστώς, εκτοπιζόταν σε νησί του Αιγαίου. Παρά ταύτα, δεν πρόλαβε το κίνημα του 1938 που Β εκδηλώθηκε στην Κρήτη, το οποίο τελικά απέτυχε με πολύ μεγάλο κίνδυνο εμφυλίου.

Επίσης ο Κ. Μανιαδάκης έμεινε ιδιαίτερα γνωστός και παροιμιώδης στις επερχόμενες δεκαετίες για τις μεθόδους που εφάρμοσε τότε, εναντίον των μελών και των οπαδών
του ΚΚΕ. Η πιο γνωστή τακτική που εφάρμοσε η αστυνομία επί Μανιαδάκη ήταν το βασανιστήριο του ρετσινόλαδου, που χρησιμοποιούταν κυρίως στις ανακρίσεις, με αποτέλεσμα το όνομά του να συνδεθεί τότε με αυτή τη βαρβαρότητα.

Εκτός από το ρετσινόλαδο, και άλλες μέθοδοί του ενάντια στο ΚΚΕ αποτέλεσαν ιστορικά δείγματα αντιγραφής κυβερνητικών πολιτικών μετά την απελευθέρωση. Για παράδειγμα, οι ομαδικοί εκτοπισμοί, η δημιουργία δεύτερου ΚΚΕ, αλλά και η έκδοση πλαστού Ριζοσπάστη, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των κομμουνιστών, αποτέλεσαν κάποιες από τις τακτικές του καθεστώτος και ήταν εμπνεύσεις του Μανιαδάκη.

Στις μεθόδους του Κ. Μανιαδάκη περιλαμβάνεται και η χρήση των δηλώσεων μετανοίας με γνωστότερο δηλωσία τον Άρη Βελουχιώτη (Αθανάσιος Κλάρας). Ο Βελουχιώτης υπέγραψε την επίσημη βεβαίωση δημόσιας απόρριψης του κομμουνισμού και του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 1939 με συνέπεια να αποφυλακιστεί από τις φυλακές της Κέρκυρας,να επιστρέψει στην Αθήνα και για τα επόμενα δύο χρόνια να βρίσκεται στο περιθώριο του κόμματος, να καταρρεύσει ψυχολογικά και να καταφύγει στην οινοποσία.

Έπος του 1940

Ο Κ. Μανιαδάκης πρόλαβε τη συνωμοσία των γερμανόφιλων που ξεκίνησε το Καλοκαίρι του 1940 και πατάχθηκε λίγες ημέρες μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, πριν αυτή εκδηλωθεί.

Στις σημαντικότερες επίσης επιτυχίες του την περίοδο εκείνη περιλαμβάνονταν η σύλληψη του Αλέξανδρου Γιάνναρου, εκδότη εφημερίδων, που είχε δημιουργήσει την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, τη μεγαλύτερη φασιστική οργάνωση του μεσοπολέμου στην Ελλάδα και η απέλαση διπλωματικών υπαλλήλων ξένων πρεσβειών.

Το δίκτυο πληροφοριών που είχε δημιουργήσει, αποδείχθηκε πολύτιμο για την Πατρίδα κατά το Έπος του 1940. Ο Κ. Μανιαδάκης ήταν πληροφορημένος για όλες τις κινήσεις της φασιστικής Ιταλίας. Χρησιμοποιώντας από χορεύτριες των καμπαρέ της Αθήνας ως και διπλωματικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς ακολούθους ξένων χωρών, είχε προσδιορίσει με ακρίβεια την ημέρα της Ιταλικής επίθεσης.

Χάρη στις πληροφορίες του δικτύου Μανιαδάκη, συντελέστηκε μερική επιστράτευση του Αύγουστο του 1940 και ο ήρωας της Αλβανίας Συνταγματάρχης Δαβάκης ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία από την αποστρατεία του και τοποθετήθηκε διοικητής του Αποσπάσματος Πίνδου

Εάν ο Κ. Μανιαδάκης δεν είχε τόσο αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε γενική επιστράτευση από την άνοιξη του 1940, οπότε είχε κλιμακωθεί η ιταλική επιθετικότητα, με συνέπεια την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας πριν καν ξεκινήσει ο πόλεμος. Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή, αν δεν είχε προκηρυχτεί η μερική επιστράτευση την ώρα που έπρεπε, ο αιφνιδιασμός θα ήταν απόλυτος και θα μιλούσαμε για την τραγωδία, αντί για το Έπος του 1940,

Μετά τον θάνατο του Μεταξά (29/1/1941), παρέμεινε ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Κορυζή μέχρι τις 20 Απριλίου 1941, οπότε και σχηματίσθηκε η διήμερη κυβέρνηση του ναυάρχου Αλ. Σακελλαρίου, στην οποία διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ασφαλείας, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.

Τον Μάιο του 1941 η νέα κυβέρνηση Τσουδερού, μαζί με τη βασιλική οικογένεια, έφυγε από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο, για συνέχιση της αντίστασης, και ο Μανιαδάκης την ακολούθησε. Στην Αίγυπτο, λίγους μήνες μετά, με αιτία την δημιουργία ατμόσφαιρας δυσφορίας προς εκείνους τους υπουργούς που συμμετείχαν στη δικτατορία του Μεταξά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 2 Μαΐου 1941 και να μεταβεί στην Αργεντινή, στην οποία παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 1949 όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Μετά την απελευθέρωση

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα δημιούργησε το πολιτικό κόμμα Ελληνική Αναγέννησις, το οποίο έπειτα ενώθηκε μαζί με άλλα μικρά φιλομεταξικά κόμματα με αποτέλεσμα την ίδρυση της Πολιτικής Ανεξάρτητης Παράταξης. Στις εκλογές του 1950 εξελέγη βουλευτής Αργολιδοκορινθίας. Στις εκλογές του 1951 και του 1956 δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Εκλέχθηκε πάλι βουλευτής Κορινθίας, με την Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις εκλογές του 1958. Εκλέχθηκε και στις λεγόμενες του 1961. Τέλος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών το 1964. Απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου 1972 και κηδεύτηκε
στο Α΄ Νεκροταφείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »