Die Zeit: O Άσαντ φαίνεται ενισχυμένος και σχεδιάζει τη μελλοντική Συρία


«Το καθεστώς Άσαντ φαίνεται ενισχυμένο και σχεδιάζει τη μελλοντική Συρία» σχολιάζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, στον απόηχο των αεροδρομικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας...

«Μετά τις αεροπορικές επιδρομές ακολουθεί η διπλωματία: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν το επόμενο εγχείρημα. Τη Δευτέρα, θα υποβληθούν προτάσεις τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται στις Βρυξέλλες» τονίζει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, στην ίδια τη Συρία ελάχιστα πράγματα είναι αισθητά από τις επιθέσεις της Δύσης. Το καθεστώς εμφανίζεται να αγνοεί εντελώς τις αεροπορικές επιδρομές με την κρατική τηλεόραση να δείχνει Σύρους να τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια στη Δαμασκό και στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες της Συρίας, της Ρωσίας αλλά και της ισλαμικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι υποστηρικτές του καθεστώτος εμφανίζονται να αποτίουν φόρο τιμής στον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι περισσότεροι δείχνουν ανακουφισμένοι, καθώς από τις επιθέσεις των συμμάχων που διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά δεν υπήρξαν νεκροί. «Εμείς λέμε στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση.

Η ανώτατη διοίκηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός είχε πλέον πάρει τον έλεγχο στην πόλη Ντούμα και έτσι σε όλη την επαρχία της Γούτα . Τρεις μέρες νωρίτερα, οι τελευταίοι αντάρτες της ομάδας Jaysh al-Islam και οι οικογένειες τους μεταφέρθηκαν στη βόρεια Συρία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η επανάκτηση της Γούτα θεωρείται τόσο θεαματική επιτυχία για τον Σύρο δικτάτορα όσο και νίκη επί των ανταρτών στο Χαλέπι το προηγούμενο έτος. Ο Άσαντ ελέγχει τώρα σχεδόν κάθε σημαντικό τμήμα της επικράτειας όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Η στρατιωτική αντίσταση των ανταρτών δεν φοβίζει πλέον το καθεστώς. Οι αντάρτες ελέγχουν πλέον δύο θύλακες κοντά στο Χομς και στη νότια επαρχία Ντάρα. Οι συριακές κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, διατηρούν κάποια ανεκτή από τη Δαμασκό αυτονομία τα τελευταία χρόνια, ενώ η περιοχή της Αφρίν είναι υπό τουρκικό έλεγχο».

Παράλληλα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις -γράφει η Die Zeit -ότι οι κυβερνώντες στη Δαμασκό σχεδιάζουν μια μεταπολεμική Συρία, στην οποία τα εκατομμύρια των αντιπάλων του καθεστώτος που βρίσκονται στο εξωτερικό ως πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ξεκαθάρισε πάντως την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Συρία, μόνο εφόσον επιτευχθούν τρεις στόχοι που έχει θέσει, απειλώντας παράλληλα τον Μπασάρ αλ Άσαν με νέες "επώδυνες" επιθέσεις. "Αν ο Άσαντ δεν πιάσει το νόημα (των επιθέσεων του Σαββάτου) θα είναι επώδυνο" δήλωσε μάλιστα. "Αν ο Άσαντ συνεχίσει (τις επιθετικές του ενέργειες), θα έχουμε νέες (επιθέσεις) και θα είναι επώδυνο" πρόσθεσε εμφατικά.

Την εδραίωση στη Συρία «μιας νόμιμης, δημοκρατικής, και χωρίς αποκλεισμούς, πολιτικής τάξης χωρίς το καθεστώς Άσαντ ή τρομοκρατικά δίκτυα όπως το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα, το PYD ή το YPG» επιθυμεί η Άγκυρα.
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία μετά τα χειρουργικά πλήγματα της Δύσης συζήτησαν την Κυριακή ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ρουχανί σε επικοινωνία που είχαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »