Ο Επίσκοπος Δαμαλών Ιωνάς Κωνσταντινίδης.Του Αν. Λυμπερίου


Ο Επίσκοπος Δαμαλών Ιωνάς, καταγόταν από το χωριό Άνω Λουσοί Καλαβρύτων. Γεννήθηκε το 1764 και το 1801 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Δαμαλών με την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1819 γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρείας ορκίζοντας ο ίδιος πολλά μέλη. Το 1821 συμμετέχει από τους πρώτους την πολιορκία της Κορίνθου και του Ακροκορίνθου επικεφαλής μαζί με τον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο 600 περίπου Σοφικιτών, Τροιζηνίων και εισέρχεται από τους πρώτους, μαζί με τον Κολοκοτρώνη.

Το 1825 γίνεται Μινίστρος (Υπουργός) Θρησκείας. Από την θητεία του ως Μινίστρος, έχουμε επιστολές προς τους λαούς του Λιβάνου, Συρίας, Παλαιστίνης, και Κύπρου που τους προτρέπει να ξεσηκωθούν εναντίον των Τούρκων.

Το 1827 λαμβάνει μέρος στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Το 1833, ως τοποτηρητής Επισκοπής Ναυπλίου, υποδέχεται τον Όθωνα. Το ίδιο έτος τοποθετείται Μητροπολίτης Ηλείας, θέση την οποία και αποδέχεται. Το 1852 αποκαθίσταται, ως Μητροπολίτης Κορίνθου. Το 1853 εκοιμήθη και ετάφη στην Ιερά Μονή Πετράκη Αθηνών.(Δεύτερη φωτογραφία . Η προτομή του βρίσκεται επίσης στο Ι.Ν.Αγ. Αντωνίου στο Περισσό)
Το 2016 ο δήμος Τροιζηνίας προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγωνιστή Ιεράρχη Δαμαλών ΙΩΝΑ, στην Τροιζήνα


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »