Στο κενό η επιχείρηση τοξικότητας, ανοίγει ξανά την «ψαλίδα» η ΝΔ


Πήρε μία απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα και φαίνεται πως δικαιώνεται. Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε τόσο στους στενούς του συνεργάτες όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ατζέντα της «τοξικότητας», την οποία θέλησε να επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε στην λογική της σκανδαλολογίας, ούτε στην τακτική της στείρας αντιπαράθεσης με όρους παρελθόντων ετών.  Ορισμένοι τον κατηγόρησαν γι' αυτό, καθώς είδαν πίσω από την επιλογή αυτή, μία αμυντική λογική. Φαίνεται όμως πως η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το κλίμα που  δείχνει να επικρατεί στην κοινωνία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δημοσκοπήσεις, κάποιες από αυτές ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί κάποιες έχουν συνδρομητικό χαρακτήρα, που διενεργήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η ΝΔ όχι μόνο κάλυψε την μικρή κάμψη των τελευταίων μηνών αλλά αύξησε περαιτέρω τη διαφορά της  με το ΣΥΡΙΖΑ.
Όλες οι έρευνες κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν σε ορισμένα ενδιαφέροντα κοινά συμπεράσματα: 
-Η πρόθεση ψήφου επανέρχεται περίπου στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, πριν έρθει στο προσκήνιο το θέμα της Νovartis και το Σκοπιανό. Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται ξανά στην περιοχή της οριακής αυτοδυναμίας.
-Στην πλειοψηφία των ερευνών  πέντε κόμματα κατορθώνουν να πιάσουν το όριο του 3%, προκειμένου να μπουν στο κοινοβούλιο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το σενάριο της γαλάζιας αυτοδυναμίας. Υπάρχουν όμως και ορισμένες δημοσκοπήσεις, βάσει των οποίων τα κόμματα είναι έξι ή επτά.
-Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ.Μητσοτάκης προηγείται του κ.Τσίπρα, ενώ η υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις παραπάνω δημοσκοπήσεις έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Για παράδειγμα προβάδισμα δέκα μονάδων στην Νέα Δημοκρατία (34%- 24%) έδωσε η  εταιρεία ProRata, για την Εφημερίδα των Συντακτών, με την ψαλίδα να ανοίγει σε σχέση με τον Σφυγμό του Ιανουαρίου, όταν το προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έφτανε στις 8 μονάδες.  Διψήφιο  προβάδισμα της τάξης του 10,2% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και  στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Rass για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και σε δημοσκόπηση μεγάλης εταιρείας η οποία διενεργήθηκε μέσα στο Φεβρουάριο, με τη ψαλίδα να ανοίγει και τη διαφορά να φτάνει διψήφιο ποσοστό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως μέσα στο διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες έρευνες κοινής γνώμης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε κριτική για την στάση που κράτησε αναφορικά με μία σειρά θεμάτων όπως το Σκοπιανό αλλά και η «επιεικής» αντιμετώπιση βουλευτών  όπως ο  Θανάσης Δαβάκης και ο Μάριος Σαλμάς.
«Τις κρίσιμες αποφάσεις τις λαμβάνεις όταν είσαι στην εξουσία και όχι όταν είσαι στην αντιπολίτευση, την ώρα μάλιστα που όλοι προσπαθούν να σε διασπάσουν», φέρεται να είπε ο κ.Μητσοτάκης σε συνομιλητές του απαντώντας εμμέσως σε όσους τον κατηγόρησαν για χαλαρή αντιμετώπιση των δύο βουλευτών.

Εάν πάντως κάποιος θέλει να προσεγγίσει την στάση που υιοθέτησε ο κ.Μητσοτάκης, ας λάβει υπόψιν του πως η ΝΔ είναι το πρώτο σε επίπεδο ποσοστών κόμμα του ΕΛΚ, την στιγμή που αδερφά της κόμματα στον νότο της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία) έχουν υποχωρήσει σε εκλογική επιρροή. Το να κρατήσεις λοιπόν ενωμένο ένα τόσο μεγάλο  κομματικό σχηματισμό δεν αποτελεί και την πλέον εύκολη αποστολή, αφού προϋποθέτει ελιγμούς και κινήσεις με τακτικό χαρακτήρα...

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »