Η συγκλονιστική ιστορία του πανέξυπνου σκύλου που πολέμησε στην Ελλάδα το 1941


Με αφορμή τον βασανισμό σκύλου από δυο ανόητους στρατιώτες, θυμηθήκαμε την συγκλονιστική ιστορία του Horrie, του πανέξυπνου σκύλου που υιοθέτησαν οι Αυστραλοί στρατιώτες και πολέμησε και στην Ελλάδα το 1941...


Στις αρχές του 1941, οι άνδρες ενός αυστραλιανού τάγματος βρήκαν στην Αίγυπτο ένα αδέσποτο κουτάβι το οποίο υιοθέτησαν και ονόμασαν "Horrie the Wog Dog"

Τον Μάρτιο, το τάγμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ο Horrie ήταν μαζί του σε όλες τις μάχες που έδωσε με τους Γερμανούς τον Απρίλιο, καθώς υποχωρούσε από την Κεντρική Μακεδονία προς τα νότια. Σχεδόν κάθε μέρα οι Αυστραλοί βομβαρδίζονταν από τα γερμανικά στούκας. Όμως, δύο λεπτά πριν αυτά φθάσουν πάνω από τα κεφάλια τους, ο Horrie γάβγιζε δαιμονισμένα δίνοντας το σύνθημα να καλυφθούν από τον επικείμενο αεροπορικό βομβαρδισμό. Είχε τέτοια λύσσα για τα γερμανικά αεροπλάνα που συνέχιζε να τα γαβγίζει ακόμη και όταν είχαν ρίξει τις βόμβες τους και έφευγαν.Η μονάδα του Horrie ήταν από τις τελευταίες των Συμμάχων που αποχώρησαν από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά το πλοίο τους βυθίστηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν και ο Horrie, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Εκεί έζησε τη Μάχη της Κρήτης, όπου διακρίθηκε και πάλι ως "ακουστικό ραντάρ" για τη μονάδα του. Όμως, σ' ένα γερμανικό εναέριο βομβαρδισμό, δεν πρόλαβε να καλυφθεί και έτσι τραυματίστηκε στα πόδια από τα θραύσματα μίας βόμβας. Ένας Αυστραλός φαντάρος τα αφαίρεσε από τον Horrie με ένα μαχαίρι. Για τον "ηρωισμό" του στην Κρήτη, ο Horrie προήχθη σε δεκανέα και από τότε έφερε στολή με τα διακριτικά του βαθμού του.
 Ενώ οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει την κατάκτηση της Κρήτης, η μονάδα του Horrie ήταν ανάμεσα σε αυτές που πρόλαβαν να εκκενώσουν το νησί και επέστρεψε στην Αίγυπτο. Εξαιτίας του τραυματισμού του, ο Horrie κούτσαινε λιγάκι, αλλά οι συμπολεμιστές του έφτιαξαν μία ειδική τσάντα μεταφοράς για τις μεγάλες πορείες. Το 1942 οι Αυστραλοί -μαζί και ο Horrie- μεταφέρθηκαν στο μέτωπο του Ειρηνικού.

 Το 2016 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του "Horrie the Wog Dog", το οποίο πλήρωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση. Ο Horrie απεικονίζεται πάνω σε ένα κάνιστρο καυσίμων, όπου είχε συνηθίσει να κάθεται όταν η μονάδα του βρισκόταν στην έρημο της Λιβύης το 1941.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »