Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το γεωτρύπανο στη Κύπρο


Σοβαρό επεισόδιο το πρωί της Παρασκευής στα κυπριακά χωρικά ύδατα με «πρωταγωνίστρια» την Άγκυρα που κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες. Στις 10 το πρωί το γεωτρύπανο της ENI SΑΙΡΕΜ 12000, σήκωσε άγκυρα με κατεύθυνση ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας...Σύμφωνα με τον κυπριακό ιστότοπο sigmalive, το γεωτρύπανο της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας επιχείρησε να πλησιάσει το στόχο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη, με ένα εξ αυτών να προσπαθεί να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του SΑΙΡΕΜ 12000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.


H θέση του SAIPEM 12000

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα, έληξε η πρώτη τουρκική NAVTEX. Εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο. O πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, και των παράνομων NAVTEX, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλων την Παρασκευή, ενώ θα έχει και την στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί.

Πάντως, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil αγνοεί την τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ExxonMobil έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/367506/kupriaka-mme-oi-tourkoi-apeilisan-na-v1uthisoun-t1o-geotrupano-/#ixzz57vSPddgv
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »