Εργατικό Κέντρο Κορίνθου: Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί ο νόμος για την απεργία


Αλλάζει ο νόμος 1264/82 για τις απεργίες, μετά από 36 χρόνια καθώς κατατέθηκε η σχετική τροπολογία...

Στο εξής για την απόφαση μιας απεργίας θα αποφασίζει το 50% +1 των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία. Επισημαίνεται ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου αποτελούσε διακαή πόθο του ΔΝΤ από την εποχή του πρώτου μνημονίου το 2010, ενώ η τροποποίηση του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργίες από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των επιχειρήσεων ήταν προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ισχύοντα νόμο 1264/1982 (άρθρο 8) για την λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, εφόσον το καταστατικό του επιχειρησιακού σωματείου δεν ορίζει διαφορετικά, για να γίνει συζήτηση και για να ληφθεί απόφαση, κατά τις συνελεύσεις, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστο του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων µελών. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων θεωρούν μια τέτοια συζήτηση για την αλλαγή του νόμου 1264/82 ως προσχηματική και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «στην ουσία έχει αποδεχθεί την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες».

Η τροπολογία αφορά μόνο τις πρωτοβάθμιες επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν αφορά τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων, δηλαδή τα κλαδικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση «για πλήρη υπακοή στην Τρόικα», καθώς, όπως αναφέρει, «Με τη μεθόδευση της υπερβολικά αυξημένης συμμετοχής των εργαζομένων που βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης, επιδιώκεται να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον».


Κ. Κατεμής: «Αλυσοδένουν» τους εργαζόμενους


Σε δηλώσεις του στο MoriasNews ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κ. Κατεμής σημείωσε: «Με έναν τόμο 1500 σελίδων καθ’ υπαγόρευση της Τρόικας, η κυβέρνηση κλείνει την τρίτη αξιολόγηση και με αυτόν τον τρόπο ‘’αλυσοδένει’’ τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην απεργούν. Η πρωτοφανής αυτή παρέμβαση ανατρέπει κατακτήσεις πολλών δεκαετιών αναφορικά με το δικαίωμα στην απεργία. Το οργανωμένο λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστεί ο νόμος και οι επιταγές της τρόικας στην πράξη. Συμμετέχουμε δυναμικά στο συλλαλητήριο της Δευτέρας στο Σύνταγμα».

ΠΗΓΗ-moriasnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »