Παγκόσμια Ημέρα κατά του Έιτζ. Η νόσος σε αριθμούς


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Έιτζ η σημερινή και το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ είναι "Όλοι μετράνε" ("Everybody counts"). ..

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας παραμένει πάγιο πρόβλημα, με το 40% όσων προσβλήθηκαν το 2016, να τις στερούνται.

Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και ο ΠΟΥ, έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για το έιτζ, με αφορμή τη σημερινή μέρα, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα περιστατικά, οι ελλείψεις και τα προβλήματα παγκοσμίως. Έτσι:

.Περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο το 2016. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε 17 δευτερόλεπτα καταγράφεται μια νέα μόλυνση ή παρατηρούνται 5.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα.

.Ως το τέλος του 2016, 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με έιτζ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο, εξαιτίας του ρυθμού μετάδοσης του ιού, που παραμένει υψηλός, καθώς και εξαιτίας της μεγαλύτερης πρόσβασης σε αντιρετροϊκά φάρμακα στις πιο φτωχές χώρες.

.Μέχρι τα μέσα του 2017, 20,9 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο έπαιρναν αντιρετροϊκή αγωγή. Πρόκειται για τρεις φορές περισσότερους από το 2010. Η αντιρετροϊκή θεραπεία, αν λαμβάνεται τακτικά, εμποδίζει την εμφάνιση της επικίνδυνης ασθένειας και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

.Οι θάνατοι που συνδέονται με το έιτζ έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% από το απόγειό τους το 2005 (1,9 εκατομμύριο θάνατοι), σε ένα εκατομμύριο το 2016.

.Στους ενήλικες ο αριθμός των νέων μολύνσεων παγκοσμίως μειώθηκε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια: Από 1,9 εκατομμύριο το 2010 σε 1,7 εκατομμύριο το 2016. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αφρική, δηλαδή περίπου δύο στις τρεις.

.Οι νέες μολύνσεις στα παιδιά μειώθηκαν σημαντικά. Από το 2010 έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί, περνώντας από τις 300.000 στις 160.00 το 2016. Η μείωση αυτή οφείλεται στις εκστρατείες ελέγχου των εγκύων στην Αφρική, αλλά και στην αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν, ώστε να μην μεταδίδεται η ασθένεια από τις μητέρες στα παιδιά.

ΠΗΓΗ-healthmag.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »