Ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός απροόπτου, ο «χορός» των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών ακινήτων


Η Ώρα μηδέν πλησιάζει για ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης του δανειακού προγράμματος...

Και αυτό είναι η δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης στους εκπροσώπους των δανειστών να δοθεί, από την ερχόμενη Τετάρτη, το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας για την πρώτη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τις Τράπεζες.

Όλα είναι έτοιμα ,υπό την αίρεση βεβαίως ,ότι οι συμβολαιογράφοι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσουν στη γενική τους συνέλευση την άρση της αποχής τους και θα εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί​ θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία με τη συνδρομή της Αστυνομίας , ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προπηλακισμών σε βάρος συμβολαιογράφων η διακοπών προγραμμάτων πλειστηριασμών από συλλογικότητες που αντιδρούν στην εκποίηση ακινήτων από τις Τράπεζες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει και σε αυτή έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 60 πλειστηριασμοί και ο αριθμός τους ολοένα εμπλουτίζεται.

Κατά βάση τα προς εκπλειστηριασμό ακίνητα είναι εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, επαγγελματικά γραφεία και πολυτελείς κατοικίες για τα οποία οι δανειολήπτες έχουν αθετήσει εδώ και πολλά χρόνια τις υποχρεώσεις εξόφλησης των ακριβών δανείων τους(άνω του 1 εκ.ευρώ)που έλαβαν από τις Τράπεζες.

Κατόπιν συμφωνίας κυρίων Κυβέρνησης και Τραπεζών δεν θα μπουν αρχικά στα ηλεκτρονικά πινάκια πλειστηριασμών ακίνητα εμπορικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Εως την Δευτέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να εγγραφούν και οι υποψήφιοι πλειοδότες, Ελληνες και ξένοι, ώστε να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία.

Οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν ειδικό κωδικό με βάση τον οποίο θα συμμετέχουν στην 4ωρη διαδικασία, καταθέτοντας ταυτόχρονα και εγγυητική επιστολή ίση με το 30% της τιμής εκκίνησης ενός ακινήτου.

Η εγγραφή για τους υποψήφιους πλειοδότες θα γίνεται δύο ημέρες πριν από την ημέρα που έχει οριστεί η διαδικασία του πλειστηριασμού που έως το τέλος του χρόνου θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα.

Στην ουσία πρόκειται για ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά προσφορές και σε κάθε στιγμή της διαδικασίας ο κάθε πλειοδότης θα γνωρίζει τη θέση κατάταξης που έχει με βάση την προσφορά του και την τιμή προσφοράς που προηγείται χωρίς όμως να γνωρίζει τα στοιχεία του πρώτου στη σειρά πλειοδότη.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Τραπεζών στον SSM (Εποπτικός Μηχανισμός Τραπεζών) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2019 να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους από 103 δισ. ευρώ σήμερα στα 66 δισ. ευρώ και να ανακτήσουν 11,5 δισ. ευρώ στα ταμεία τους από ρυθμίσεις δανείων η εκποιήσεις ακινήτων.

Ετσι σε πρώτη φάση σκοπεύουν εντός του 2018 να βγάλουν στο σφυρί 18.000 εμπορικά και οικιακά ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μεγάλης αξίας με αρκετές προσημειώσεις από διαφορετικές τράπεζες τα οποία εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα στρατηγικοί κακοπληρωτές κοινώς λεγόμενοι μπαταχτσήδες.

ΠΗΓΗ-Newpost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »