ΚΕΕΛΠΝΟ: Στη Νότια Ελλάδα η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς


Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση....

Ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ανήλθε στα 368, ενώ όπως γνωρίζουμε έχει καταγραφεί κι ένας θάνατος βρέφους Ρομά. Υπό τις συνθήκες αυτές οι επιστήμονες του Κέντρου υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκταση της νόσου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα. Από τα 368 κρούσματα, τα 265 κρούσματα αφορούν Έλληνες Ρομά και τα 70 ανήκαν στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα άλλα 33 κρούσματα εντοπίστηκαν σε αλλοδαπούς (ρουμανικής, γεωργιανής και μαροκινής υπηκοότητας). Ανησυχία δε προκαλεί το γεγονός ότι ένα στα 2 περιστατικά με ιλαρά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Μάλιστα, από τους 368 ασθενείς, οι 43 παρουσίασαν επιπλοκές (εγκεφαλιτίδα, πνευμονία/πνευμονίτιδα, κερατίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, ήπια ηπατική διαταραχή.

Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ των ασθενών που νόσησαν ή νοσούν, τα 298 κρούσματα αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με βασικό «στόχο» τα παιδιά 1–4 ετών. Σημειώνεται δε, ότι 42 κρούσματα ήταν βρέφη, μικρότερα δηλαδή του ενός έτους. Επιπρόσθετα, η πλειονότητα των κρουσμάτων του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »