Στις γυναίκες αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου


Στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, με στόχο να αναδειχθεί το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον....

Τα υπέρβαρα νεογνά μαρτυρούν διαβήτη στην εγκυμοσύνη


Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη στη ζωή της γυναίκας, καθίσταται ευκολότερα αισθητή, αν αναλογιστεί κανείς ότι δύο στις πέντε γυναίκες ασθενείς είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ μια στις επτά γυναίκες προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά), πιθανότατα εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και το παρελθόν οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη στερούνταν το δικαίωμα στη μητρότητα σήμερα, χάρις στην ινσουλίνη και στις προόδους της Ιατρικής γενικότερα, οι ασθενείς καταφέρνουν να γεννούν φυσιολογικά παιδιά.

Δυσκολία στη σύλληψη

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Ειδικά για τις γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1 ή 2 ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει φυσιολογικό αποτέλεσμα και λιγότερα προβλήματα υγεία για τη μητέρα και το νεογνό.

Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, με την πιθανότητα επιβίωσης να είναι χαμηλότερη απ’ αυτή τον ανδρών που έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Πάνω από 1 εκατ. Έλληνες


Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άτομα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη στην ενήλικη ζωή, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, από πολύ μικρή ηλικία και την δημιουργία απρόβλεπτων συνεπειών για την ποιότητα και το μέλλον των παιδιών.

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Σήμερα, κάθε ασθενείς με διαβήτη μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί.

health.in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »