Μυστικά όπλα και Ελληνικά F-16 στην Κυπριακή παρελαση. (Πλούσιο φωτορεπορτάζ)
Αποκαλυπτήρια στην σημερινή παρελαση στη Κύπρο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Α/Α σύστημα Buk M-1 για το οποίο μέχρι πριν μερικές ημέρες υπήρχε πλήρης άρνηση της Εθνοφρουράς για την ύπαρξή του στο εθνικό οπλοστάσιο...


Παρά τα όσα θρυλούνταν κατά καιρούς δεν είχε υπάρξει ποτέ ούτε μία φωτογραφία του, ούτε μια δημόσια εμφάνισή του  στην Κύπρο, παύει να είναι πλέον "θρύλος" και γίνεται πραγματικότητα.
Έτι η Κύπρος αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη  δημόσια επίδειξη του Buk Μ1-2 στην φετινή στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στην επέτειο για την ανεξαρτησία της Κύπρου, από την βρετανική κατοχή,  προκαλώντας όπως ήταν φυσικό, ιδιαίτερη αίσθηση.Το Buk M1-2 είναι ένα πλήρως Α/Κ αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς, το οποίο επεκτείνει την αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου στην μέσες εμβέλειες.
Μια πυροβολαρχία περιλαμβάνει ένα ραντάρ πρόσκτησης στόχων (TAR) τύπου 9S18M1, ένα Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) τύπου 9S470M1-2 και μέχρι έξι Α/Κ μονάδες πυρός με ραντάρ καθοδήγησης (TELAR) 9A310M1-2, η κάθε μια με τέσσερα βλήματα ημιενεργού καθοδήγησης τύπου 9M317 έτοιμα προς βολή. Συμπληρωματικά υπάρχουν μέχρι έξι μονάδες εκτόξευσης/φόρτωσης βλημάτων τύπου 9A39M1-2 και συνοδευτικά οχήματα.


Η παράδοση των συστημάτων ξεκίνησε  το 2001  επί του αείμνηστου Αρχηγού ΓΕΕΦ, αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και οι παραλαβές από την Ρωσία ολοκληρώθηκαν επί αρχηγίας Αθανάσιου Νικολοδήμου με υπουργό Άμυνας τον Σωκράτη Χάσικο και επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.


Ο λόγος που οδήγησε στην «σιωπηρή» παραλαβή των Buk ήταν εξαιτίας της υπόθεσης των S-300PMU1 και του θορύβου που προκλήθηκε από τη μη παραλαβή τους.
Τα πλοία που τους μετέφεραν έφτασαν νύχτα και ξεφορτώθηκαν στην Λάρνακα, ενώ καλύπτονταν από δίκτυα παραλλαγής, αναφέρουν Ελληνες αξιωματικοί που ήταν στην ομάδα παραλαβή.
Για πρώτη φορά o Αυτοκινούμενο Αντιαεροπορικό Σύστημα Buk M1-2 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αντιαεροπορική και αντιβληματική προστασία για μηχανοκίνητους σχηματισμούς όπως και για στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.
\


Επανεμφανίστηκαν, επίσης τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-3, τα οποία δεν είχαν συμμετάσχει στην περσινή παρέλαση.
Οι Στρατονόμοι έφεραν τυφέκια Vz.58V, οι Καταδρομείς εμφανίστηκαν με τα νέα τυφέκια ισραηλινα Tavor X-95 και οι Έφεδροι Καταδρομείς με P-90, ο Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ) και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (MYK) εμφανίστηκαν με τυφέκια SCAR-L και SCAR-H TPR, βομβιδοβόλα EGLM, πολυβομβιδοβόλα Milkor MGL, πολυβόλα Minimi, τροποποιημένα τυφέκια Vz.58V, ισραηλινά τυφέκια Tavor X-95, συν AK-74M, RPK-74M και FN 30-11 για τους έφεδρους βατραχανθρώπους.
Η ΕΛΔΥΚ παρουσίασε για πρώτη φορά τα βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών Barrett M-95.«Χρόνια Πολλά Κύπρος η Ελλάδα είναι εδώ» …Το Ηχηρό το μήνυμα των Χειριστών των Ελληνικών F-16 της 340Μ


«Χρόνια Πολλά Κύπρος για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα είναι εδώ». Αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικής πηγής, το μήνυμα των πιλότων των δύο μαχητικών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την είσοδο τους στο FIR Λευκωσίας.Τα δυο Ελληνικά μαχητικά  απο την 340Μ της 115 ΠΜ πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την γενέθλια ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη φορά που, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, την εποχή που συμφωνήθηκε ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας -Κύπρου.
Τότε τα  ελληνικά μαχητικά έκαναν και  υπερπτήσεις στις παρελάσεις, μετά το τέλος της άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »