Λευκό κρασί και μελάνωμα


Σύμφωνα με δημοσίευμα στη σελίδα του Harvard, το αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνο για το 4% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως, σε περιοχές του σώματος, όπως στον οισοφάγο, το ήπαρ, το πάγκρεας, το παχύ έντερο και το στήθος. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η αιθανόλη στο αλκοόλ μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη, η οποία βλάπτει το DNA και εμποδίζει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσής του. 
Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Harvard και Brown προσπάθησε να προσδιορίσει εάν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για μελάνωμα - έναν δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μεγάλες προληπτικές μελέτες, στις οποίες οι 210.252 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. 
Οι ερευνητές κατέγραψαν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν αναπτύξει διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, σε ηλικία κατά μέσον όρο πάνω από 18 ετών. 

Η συνολική πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε με 14% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος σε αυτούς, που κατανάλωναν συστηματικά ένα ποτό την ημέρα. Ενώ αυτοί, που κατανάλωναν ένα ποτήρι λευκό κρασί συνδέθηκαν με αύξηση κατά 13% του κινδύνου μελανώματος, η κατανάλωση μπύρας, κόκκινου κρασιού και λικέρ δεν είχε σημαντική επίδραση. 

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το λευκό κρασί (συγκριτικά με το κόκκινο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος, επειδή περιέχει περισσότερη ακεταλδεΰδη και χαμηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν ωφέλιμη δράση στον οργανισμό. Αν πίνεις λευκό κρασί, ξανασκέψου το και κράτησέ το για ειδικές περιπτώσεις, κάνε την ανατροπή και δες τον κόσμο πιο κόκκινο… 

*Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. 

Πηγή: www.lifeguide.gr


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »