Το Αστεροσκοπείο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Α. Τσίπρα: Κάηκαν 26.900 στρέμματα


Τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περί «περιορισμένης» καταστροφής της φωτιάς στην Ανατολική Αττική καταρρίπτει το Αστεροσκοπείο Αθηνών. ..Σύμφωνα με χάρτη που ανήρτησε, με βάση το σύστημα FireHub το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμμένες εκτάσεις, συνολικά έγιναν στάχτη 26.900 στρέμματα και όχι 39.120 στρέμματα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Όπως οι αναφέρουν, «στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 26,900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των δορυφορικών εικόνων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι η αρχική αποτίμηση για 39.000 στρέμματα καμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμμένων».

Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός της τεράστιας καταστροφής, υπερδιπλάσιας από αυτήν που επιχείρησε να εμφανίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως «περιορισμένη» καταστροφή.
Τέσσερις ημέρες αφότου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και αφού κατασβέστηκαν όλα τα ενεργά μέτωπα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε εχθές το πρωί και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό είπε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα και μετέφερε μια εικόνα απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Ανέφερε ότι η καταστροφή ήταν περιορισμένη αφού κάηκαν 15.000 στρέμματα ενώ στη φωτιά του 2009 είχαν καεί 150.000, δηλαδή 10 φορές λιγότερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »