«Πάγος» και από την S&P για την έξοδο στις αγορές

Η τακτική «μαστίγιο και καρότο» συνεχίζεται στην υπόθεση ελληνικό ζήτημα αρχικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους..
και στη συνέχεια από τον S&P που έβαλε τα σχέδια της κυβέρνησης που προσδοκούσε σε έξοδο στις αγορές στον «πάγο».

Ο οίκος αποφάσισε να αναβαθμίσει μεν το outlook της οικονομίας, αλλά όχι και την αξιολόγησή της.

Δίνει θετική προοπτική ωστόσο δεν είναι αυτή που θα χρειαζόταν το Μαξίμου για έξοδο στις αγορές, πρώτη φορά μετά το 2014 ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην επενδυτική αγορά αλλά και ασφάλεια στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Υ[πενθυμίζεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή ενω αρκέστηκε να επιβεβαιώσει αλλά όχι να αναβαθμίσει (το Β-/Β μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο) αξιόχρεο της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, εξέλιξη που όμως που δεν αποκλείει να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες

Οσον αφορά το ΔΝΤ τέλειωσε τις αυταπάτες του Μαξίμου μιας και δένει τα χέρια της κυβέρνησης αφού  δεν μπορεί να ξεπεράσει το όριο του χρέους σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να παράσχει περισσότερες εγγυήσεις σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ενώ πρέπει να μην ξεπεράσει τα πλαφόν σε πρωτογενείς δαπάνες καθώς και λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.

Η κατάρριψη των προσδοκιών της Αθήνας συνεχίζεται με το ΔΝΤ να ζητά την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου και της μείωσης των συντάξεων νωρίτερα από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί.

 Συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να έρθει τελικώς μαζί με τη μείωση των συντάξεων το 2019 και όχι το 2020, ενώ δημοσιονομικός χώρος για αντίμετρα θα υπάρξει μετά το... 2023. Και αυτό διότι τότε ο στόχος για το πλεόνασμα θα μειωθεί κοντά στο 2%. (Σημειώνεται ότι η συμφωνία που πέρασε από τη βουλή προέβλεπε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020 και ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίμετρων).

Δηλαδή άλλο ένα κυβερνητικό αφήγημα ακυρώθηκε εν τη γενέσει του.

Η απόφαση του ΔΝΤ για τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα σχολιάζεται από τον γερμανόφωνο τύπο

«Ακόμα και μετά την απόφαση του ΔΝΤ για τη χορήγηση νέων πιστώσεων στην Ελλάδα, το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung όπως δημοσιεύει η DW σε σχόλιο με τίτλο «Φαινομενική λύση».

Η ανακοίνωση για τα 1,6 δισ. εκφράζει όμως την προθυμία του να ανταποκριθεί στις πολιτικές προκλήσεις σε διάφορες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα οι επικείμενες γερμανικές εκλογές. Η απόφαση του ΔΝΤ βοηθά τους γερμανούς συντηρητικούς να υπερπηδήσουν την παγίδα που έστησαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, όταν το 2015 έδιναν πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Β. Σόιμπλε είχε τότε υποσχεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μια απόφαση που ωστόσο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γερμανού υπουργού Οικονομικών. (…) Για να αποκλιμακώσει τη διαφωνία με την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε σχετικά με την απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ δείχνει εικονικά ότι υποχωρεί. Διαθέτει νέες πιστώσεις, όπως το επιθυμούν άλλωστε οι γερμανοί συντηρητικοί, συνδέει όμως την εκταμίευσή τους με ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Τόσο η εκταμίευση νέων πιστώσεων όσο και οι ελαφρύνσεις δεν θεωρούνται πάντως πιθανές. Παρ΄ όλα αυτά όμως η συμφωνία βοηθά την καγκελάριο και τον υπ. Οικονομικών να ξεπεράσουν τον σκόπελο των γερμανικών εκλογών. Άγνωστο ωστόσο αν η απόφαση ωφελεί και το ΔΝΤ».

Πηγή - thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »