7 συμβουλές για να μην σας βγει «μάπα» το καρπούζι


Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας καθοριστικά τον οργανισμό από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Τα καρπούζια έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα.

Είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, συνεπώς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

7 συμβουλές για να μην σας βγει «μάπα» το καρπούζι

1) Αρχικά, αποφάσισε σε τι μέγεθος καρπουζιού αναζητάς. Τα καρπούζια έχουν διάφορα μεγέθη και βάρη. Υπάρχουν πολύ μικρά έως και πολύ μεγάλα.

2) Θες να μην έχει κουκούτσια το καρπούζι που θα αγοράσεις; Τα περισσότερα καρπούζια που δεν περιέχουν κουκούτσια δεν είναι οργανικά. Γι’ αυτό σκέψου πριν αγοράσεις ένα τέτοιο καρπούζι.

3) Βεβαιώσου ότι είναι βαρύ για το μέγεθός του. Αν είναι μεγάλο και δεν είναι και τόσο βαρύ, κάτι δεν πάει καλά.

4) Διάλεξε κάποιο καρπούζι που το χρώμα του είναι από λίγο σκούρο έως ανοιχτό πράσινο και όχι κίτρινο με λίγο πράσινο.

5) Δεν πρέπει να είναι ραγισμένο, μουχλιασμένο, μελανωμένο ή ζαρωμένο. Ο σκοπός του σκληρού εξωτερικού είναι να κρατάει τις ουσίες του μέσα. Αν βέβαια οι χαρακιές πάνω του είναι πολύ μικρές, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

6) Έλεγξε τον πάτο του καρπουζιού καλά. Σε εκείνο το σημείο κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα σχετικά κίτρινο σημάδι που δημιουργήθηκε στο καρπούζι καθώς ωρίμασε και έπεσε κάτω. Αν δεν υπάρχει τέτοιο σημάδι, σημαίνει ότι το καρπούζι δεν πρόλαβε να ωριμάσει και κόπηκε πρόωρα.

7) Χτύπα το καρπούζι ελαφρά με την παλάμη σου μερικές φορές. Πρέπει να ακούγεται κάτι σαν μια μικρή ηχώ. Αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι φρέσκο και το εξωτερικό του είναι πολύ σκληρό, πράγμα που το κάνει το φρούτο πιο νόστιμο. Ίσως, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από την αρχή τον ήχο που κάνει το καλό καρπούζι όταν το χτυπάς, οπότε θα χρειαστεί κάποιες φορές να κάνεις και λάθος για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις.

Πηγή: http://www.infokids.gr






ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »