Αποκάλυψη: Πώς το Κατάρ χρηματοδότησε τζιχαντιστές

Τo Κατάρ πλήρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τζιχαντιστές για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας..
που έπεσαν θύματα απαγωγής στο Ιράκ, ενώ βρίσκονταν σε ταξίδι αναψυχής για κυνήγι, αναφέρουν οι Financial Times σε αποκλειστικό τους δημοσίευμα. Όπως τονίζουν, ένας από τους λόγους της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Ντόχα από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου είναι αυτός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, το Κατάρ έδωσε τα χρήματα σε μια ομάδα που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα στη Συρία και σε ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές.

Το deal που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στις γειτονικές χώρες, αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει η Ντόχα στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις οδήγησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

“Τα λύτρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ανέφερε ένας παρατηρητής των εξελίξεων στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, παρότι η Ντόχα αρνήθηκε επισήμως να σχολιάσει το άρθρο της εφημερίδας, ένα πρόσωπο κοντά στην κυβέρνηση του Κατάρ παραδέθχηκε ότι οι σχετικές “πληρωμές” έλαβαν χώρα. Δεν ήξερε όμως τα ακριβή ποσά.

Οι λεπτομέρειες του deal του 1 δισ. 

“Εάν θέλει κανείς να μάθει πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές ας ρίξει μια ματιά στην παραπάνω συμφωνία για τους ομήρους” ανέφερε αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε: “Αυτή η συμφωνία δεν είναι η πρώτη. Έχουν γίνει πολλές από ην έναρξη του πολέμου”.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι ρεπόρτερ τους μίλησαν με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή, τρεις ηγέτες στρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ και δύο προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Συρία. Σύμφωνα μα όσα αποκόμισαν, περίπου 700 εκ. δόθηκαν σε ιρανούς και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν, ενώ 200 έως 300 εκ. πήγαν σε ισλαμικές ομάδες στη Συρία, μεταξύ αυτών σε μια ομάδα που ονομάζεται Tahrir al-Sham, γνωστή για τις σχέσεις που διατηρεί με την Αλ-Κάιντα.

Σύμφωνα με αυτούς που μίλησαν στους FT, τα παραπάνω δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ χρησιμοποίηση τα λύτρα για να χρηματοδοτήσει τζιχαντιστές στη Συρία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους γείτονες του, είναι βεβαίως πως το Κατάρ κατηγορείται ότι έδωσε χρήματα και στο Ιράν, το οποίο οι υπόλοιπες χώρες κατηγορούν ότι πυροδοτεί εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες μαρτυρίες, οι όμηροι κρατούνταν στο Ιράν.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι το Κατάρ, όπως και οι άλλες μοναρχίες της Σαουδικής Αραβίας είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Στο Κατάρ μάλιστα υπάρχει μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση από την οποία εκκινούν πολλές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times, η πρόσφατη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων είναι πιιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στη συμμαχία κατά του  ISIS, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, ενώ πιθανώς να αποτελέσει και ένα σοβαρό πλήγμα στο Ιράν, εάν το Κατάρ εξαναγκαστεί να διακόψει τις σχέσεις του με αυτό.

Δεδομένης της κατάστασης και των πολλών παράπλευρων συνεπειών που δημιουργεί για τις ΗΠΑ, η κίνηση των 5 κρατών του Κόλπου προκαλεί μια σειρά ερωτημάτων. Με πρώτο το εάν η διοίκηση Τραμπ πράγματα ήξερε τι συνέβαινε, εάν ήταν ενημερωμένη για την πρωτοβουλία και. εάν ναι, προσπάθησε να την αποτρέψει;

Πηγή : thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »