Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


«Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά» η λύση στην έλλειψη αίματος στην Ελλάδα

Με σύνθημα «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας υπενθυμίζει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης αίματος στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Ερυθρό Σταυρό, η 14η Ιουνίου. 

Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Το φετινό σύνθημα προβάλλει την ανάγκη για αίμα όχι μόνο σε περίοδο κρίσης αλλά συστηματικά.

Όπως είναι γνωστό οι θαλασσαιμικοί καθώς και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι έχουν ανάγκη συχνών μεταγγίσεων αίματος για τη διατήρηση της υγείας τους και κατ’ επέκταση της ίδιας τους της ζωής. 

Όμως, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το μεγάλο και καυτό πρόβλημα της έλλειψης αίματος που συναντάμε στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των εορτών, των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 

Η αγωνία για την εξεύρεση των απαραίτητων μονάδων αίματος κορυφώνεται και συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με αναβολές των μεταγγίσεων τους ή μεταγγίζονται με μικρότερες ποσότητες από αυτές που έχουν πραγματικά ανάγκη με αποτέλεσμα:
- να δημιουργείται βλάβη στην υγεία τους,
- να ανατρέπεται ο καθημερινός προγραμματισμός της ζωής τους,
- να θίγεται ξανά και ξανά η αξιοπρέπειά τους όταν καλούνται επανειλημμένως να φέρουν αιμοδότες για να καλύψουν οι ίδιοι το κενό της Πολιτείας. 

Σήμερα τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της νόσου και έχουν συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη, στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Η επάρκεια αίματος από συστηματικούς και συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες για τακτικές, προγραμματισμένες και ασφαλείς μεταγγίσεις, είναι ύψιστης σημασίας για την ομαλή περίθαλψή τους.

Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι πηγή ζωής και αισιοδοξίας για όλους τους πολυμεταγγιζόμενους, αλλά και για όποιον μπορεί κάποτε να χρειαστεί μετάγγιση. Αναγκαία κρίνεται η επίτευξη του στόχου της αυτάρκειας της χώρας μας σε αίμα μέσω ενός εθνικού σχεδίου για την Εθελοντική Αιμοδοσία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας συμμετέχει και υποστηρίζει κάθε δράση που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού, ώστε κανείς πολίτης να μην έρχεται αντιμέτωπος με την ανάγκη εξεύρεσης του πολύτιμου αυτού αγαθού, τη δύσκολη στιγμή που θα το χρειαστεί.

Πηγή: http://health.in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »