Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται δια βίου προστασία από τις αλλεργίες


Σβήνει τη μνήμη των Τ-κυττάρων

Γονιδιακή θεραπεία δίνει δια βίου προστασία από τις σοβαρές αλλεργίες, όπως το άσθμα, καθώς αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να απενεργοποιήσουν την ανοσοποιητική αντίδραση που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ζώα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JCI Insight, ερευνητές στο Ινστιτούτο Diamantina του Πανεπιστημίου του Κουινσλαντ, με επκεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ρέι Στεπτοου, κατάφεραν να σβήσουν τη μνήμη των Τ-κυττάρων χάρη σε γονιδιακή θεραπεία.

«Όταν κάποιος έχει αλλεργία ή αλλεργικό άσθμα, τα συμπτώματα που βιώνει είναι αποτέλεσμα της αντίδραση των ανοσοκυττάρων στις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων παραγόντων. Η πρόκληση στο άσθμα και τις αλλεργίες γενικότερα είναι ότι τα Τ-κύτταρα ανοσοποιητικού συστήματος έχουν μια μορφή μνήμης και έτσι γίνονται ανθεκτικά στις θεραπείες. Εμείς καταφέραμε να σβήσουμε τη μνήμη των Τ-κυττάρων σε πειραματόζωα με γονιδιακή θεραπεία που απευαισθητοποίησε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να ανέχεται στις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων παραγόντων», εξηγεί ο Δρ Στεπτόου. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό αλλεργιογόνο του άσθματος, αλλά πιστεύουν ότι η μελέτη τους μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη θεραπεία πολλών σοβαρών αλλεργιών, όπως στα φιστίκια, το δηλητήριο της μέλισσας και άλλες ουσίες.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων πήραν βλαστοκύτταρα αίματος εισήγαγαν σ’ αυτά ένα γονίδιο που ρυθμίζει την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη και στη συνέχεια έκανα έγχυση των τροποποιημένων βλαστικών κυττάρων στα πειραματόζωα. Τα τροποποιημένα αυτά κύτταρα παρήγαγαν νέα αιματοποιητικά κύτταρα που εξέφραζαν την πρωτεΐνη και στόχευαν συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα, ακυρώνοντας την αλλεργική αντίδραση.

Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι με μια και μόνη δόση γονιδιακής θεραπείας να αντικαταστήσουν τις μεσοπρόθεσμες αγωγές που στοχεύουν στα αλλεργικά συμπτώματα με μεγάλες διακυμάνσεις ως προς την αποτελεσματικότητα.

«Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που με μια και μόνη ενέσιμη δόση να μπορούμε να πετύχουμε δια βίου προστασία από τις αλλεργίες, αλλά προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τη θεραπεία και να την καταστήσουμε ασφαλή για όλους τους ανθρώπους. Προς το παρόν έχουμε όμως επικεντρωθεί σε πάσχοντες από σοβαρής μορφής άσθμα ή θανατηφόρες διατροφικές αλλεργίες», καταλήγει ο ερευνητής.

Πηγή: http://health.in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »