Μαύρο Ρόδο: Η ιστορία του σπανιότερου τριαντάφυλλου στον κόσμο


Είναι σπάνια, ίσως το πιο σπάνιο και παράξενο είδος τριαντάφυλλου στον κόσμο και αυτό γιατί το χρώμα του διαφέρει από τα τριαντάφυλλα που γνωρίζουμε. Είναι το μαύρο τριαντάφυλλο του Χαλφέτι, ένα χωριό κοντά στην Ούρφα της Τουρκίας

Όταν πρωτοανθίζει έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Αυτή η βαθιά κόκκινη απόχρωση μετατρέπεται σε μαύρη με την πάροδο του καλοκαιριού. Σε κάθε άλλη εποχή του χρόνου έχει πάλι ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Αυτό το λουλούδι συνήθιζε να ευδοκιμεί στο Παλιό Χαλφέτι, μία πόλη στις ανατολικές όχθες του ποταμού Ευφράτη, 120 χιλιόμετρα από την Ούρφα. 

Το 2000 εκεί κατοικούσαν πάνω από 2500 κάτοικοι, με τους πρώτους να έρχονται το 855 μΧ. Οι Βυζαντινοί αποκαλούσανα αυτήν την πόλη Ρωμαίκό Κάστρο και οι Άραβες κατακτητές μεταφράζοντας στη γλώσσα τους το όνομα σε Qal'at Rum. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρτορίας του Σελίμ Α' βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Οθωμανών. 

Με την εισαγωγή του Σχεδίου της Νοτιοανατολικής Ανατολίας το φράγμα Birecik χτίστηκε τη δεκαετία του 1990 και η περιοχή γέμισε νερό τον Απρίλιο του 2000 και το παλιό Χαλφέτι βυθίζεται κάτω από το νερό. Οι κάτοικοι του Παλιού Χαλφέτι μετακόμισαν στο «Νέο» σε μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Και πήραν μαζί τους και τα τριαντάφυλλά τους κατά τη μετακίνησή τους αυτή. 

Παρόλα αυτά, τα τριαντάφυλλα που είναι γνωστά και ως «Νύφη της Αραβίας» ή «Αραβική Ομορφιά» δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν στη νέα τοποθεσία. Το έδαφο

Στο Νέο Χαλφέτι το υπέδαφος ήταν διαφορετικό παρά τη μικρή απόσταση από την μία περιοχή στην άλλη και συνεπώς τα λουλούδια είχαν πρόβλημα στην ανάπτυξη. Αξιωματούχοι της περιοχής ανέλαβαν την πρωτοβουλία και φύτεψαν τους σπόρους τους σε θερμοκήπια πολύ κοντά στη «γενέτειρά» τους έτσι ώστε να προσομειάζει στις κανονικές συνθήκες τους. Αποτέλεσμα ήταν τα σπάνια αυτά λουλούδια να σωθούν από την εξαφάνιση.

Το μαύρο τριαντάφυλλο του Χαλφέτι είναι ένα μοναδικό είδος σε μία μοναδική περιοχή. Η περιοχή της Ούρφα έχει με εξαιρετική αρχαία ιστορία. Αρκετοί λόγιοι υποστηρίζουν ότι εκεί κοντά στο Göbekli Tepe έζησαν ο Αδάμ και η Εύα, ενώ η Ούρφα θεωρείται και η πατρίδα του Αβραάμ καθώς και μία στενά συνδεδεμένη περιοχή με τον προφήτη Ιώβ.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεγάλες θρησκείες που συνδέονται με αυτήν την πόλη. Η Ούρφα θεωρείτο ιερή πόλη για τους Αρμένιους, καθώς πιστεύεται ότι εκεί δημιουργήθηκε το αλφάβητό τους. Είναι μία πόλη που κατακτήθηκε από διάφορους λαούς όπως οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Χετταίοι, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Σταυροφόροι

Στη συνέχεια της δόθηκε το πρόθεμα "Şanlı" για το ψήφισμα που επιδόθηκε στον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας εκδιώκοντας τους Γάλλους κατατκτητές πού την είχαν πάρει από τους Βρετανούς το 1920.

Τα τελευταία χρόνια ήρθε στην επικαιρότητα όχι για τα υπέροχα μαύρα τριαντάφυλλά της και την πλούσια ιστορία της, αλλά για λουτρά αίματος από επιθέσεις αυτοκτονίας. 

Δεν σημαίνει πάντα θρήνο...

Φυσικά όταν κάποιος σκέφτεται μαύρο και τριαντάφυλλα στο πρώτο πράγμα που του πάει το μυαλό είναι απώλεια και θάνατος. Το μαύρο τριαντάφυλλο μοιάζει ταυτόσημο του θρήνου. Όμως υπάρχει μιά άλλη άποψη για το τριαντάφυλλο. Αυτά τα λουλούδια με την παραμυθένια εμφάνιση και το ασυνήθιστο χρώμα δίνει μία μυστικιστική ατμόσφαιρα. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ούρφα είναι μία περιοχή που συνδέεται με τουλάχιστον δύο προφήτες, τότε περνά σε ένα άλλο επίπεδο. 

Υπάρχει επίσης μία ακόμη θετική συμβολική σημασία για το μαύρο τριαντάφυλλο. Το χρώμα επισημαίνει το βαθύ διάστημα, το ξεκίνημα κάτι νέου, ένα ταξίδι στο άγνωστο. Συμβολίζει την μεγάλη αλλαγή, τον θάνατο παλιών συνηθιών και το ξεκίνημα νέων. 

Μόνο ο χρόνος μπροεί να δείξει αν το μαύρο τριαντάφυλλο της Ούρφα θα αντέξει σε μία ατμόσφαιρα ειρήνης και κατανόησης. 

Πηγή: http://www.newsonly.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »