Ποιο είναι το χειρότερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική μας υγεία; Σίγουρα, όχι αυτό που περιμένετε!


Instagram, Facebook, Twitter και πόσα ακόμα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν και μάς επηρεάζουν ψυχολογικά. Ποιο όμως από αυτά είναι το χειρότερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των χρηστών;

Έρευνα ανέδειξε το Instagram ως το μέσο που επηρεάζει με τον πιο αρνητικό τρόπο την ψυχική υγεία ιδιαίτερα των νέων! Σύμφωνα με έρευνα της έκθεσης της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης παίρνει τη χειρότερη βαθμολογία ανάμεσα στα άλλα, ενώ το Youtube την καλύτερη!

Το Facebook που, πολλοί μπορεί να περίμεναν ότι θα κατείχε την πρώτη θέση, βρίσκεται κάπου στη μέση. 

Η έρευνα, που βασίσθηκε σε μία δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ 1.479 νέων ηλικίας 14 έως 24 ετών ζήτησε από τους νέους να αξιολογήσουν τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για το ποιες έχουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική κατάστασή τους, προκαλώντας περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, εκφοβισμό, προβλήματα σωματικής εικόνας κ.α.

Περίπου το 90% των νέων -μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα- είναι χρήστες των social media. Η έκθεση προειδοποιεί ότι «τα κοινωνικά μέσα μπορεί να τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας», παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με ωφέλιμο τρόπο.

Αξιολογώντας κάθε μέσο δικτύωσης με βάση 14 κριτήρια, οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως αυτό με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγείας τους. Ακολουθεί δεύτερο το Twitter, τρίτο το Facebook, τέταρτο το Snapchat και τελευταίο το Instagram.

Η επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Σίρλεϊ Κράμερ επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον ότι το Instragram και το Snapchat θεωρούνται τα χειρότερα για την ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και οι δύο πλατφόρμες δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους».

Πηγή:http://www.infowoman.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »