Τραπεζίτες: Κυριαρχεί το θετικό σενάριο, έρχεται ένα καλό β΄ 6μηνο του 2017, όμως οι μετοχές των τραπεζών έχουν τρέξει πολύ

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η απότομη άνοδος των τραπεζικών μετοχών χρήζει μεγάλης προσοχής και προειδοποιούν ότι τα ανοδικά περιθώρια μειώνονται...
Την εκτίμηση ότι κυριαρχεί το θετικό σενάριο και ότι η οικονομία, οι τράπεζες και τα ομόλογα θα έχουν ένα καλό β΄ 6μηνο διατυπώνουν κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews.gr 
Το γενικό συμπέρασμα των εκτιμήσεων είναι 
1)ότι θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος μια δέσμευση των υπουργών οικονομικών ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος. 
2)Η οικονομία από το β΄ 3μηνο του 2017 θα ανακάμψει αλλά η καλύτερη επίδοση θα καταγραφεί στο γ΄ τρίμηνο λόγω τουρισμού. 
Η βασική εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί μεταξύ 1,5% με 1,8%. 
3)Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη σημειώσει ένα μεγάλο ράλι ωστόσο το μέγιστο του περιθωρίου κέρδους είναι πλέον το πολύ +20% με +25%. 
Αυτό σημαίνει Alpha 2,80 ευρώ, η Εθνική 0,38 ευρώ, η Eurobank έως 1,15 ευρώ και η Πειραιώς 0,29 με 0,30 ευρώ και οι στόχοι αυτοί είναι το βέλτιστο σενάριο.
4)Οι μη τραπεζικές μετοχές βρίσκονται ήδη – ορισμένες εξ αυτών – σε υπερτιμημένα επίπεδα. 
5)Η γενική εκτίμηση είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει τρεις φάσεις, στις 22 Μαΐου στο Eurogroup, τον Ιούνιο το χρέος και τον Ιούλιο το QE. 
Θα υπάρξουν τρία κύματα ανόδου και μετά θα τελειώσει το πάρτι. 
6)Η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί τα θετικά νέα των τραπεζών όπως ότι δεν θα χρειαστούν κεφάλαια στα stress tests του 2018 ή ότι θα ξεπεράσουν τα IFRs 9 και τις νέες προβλέψεις 4 με 4,5 δισεκ. ή ότι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
7) Στα ομόλογα το 10ετές θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 4,5%. 

Τι πρόκειται να συμβεί; 

Η χρηματιστηριακή αγορά έφθασε στις 790-800 μονάδες, θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων και κατευθύνεται προς τις 830-835 μονάδες με μέγιστο 860 μονάδες.
Στα ομόλογα η ελληνική 10ετία λήξης 24/2/2027 βρίσκεται μεταξύ 86,40 με 87,90 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 5,63% και 5,41%...
Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν την μεγάλη αλλαγή κλίματος που έχει επέλθει και θα συνεχιστεί. 
Ειδικά τα αμερικανικά funds πρέπει να έχουν επενδύσει εσχάτως 1 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσω της Citigroup και της Goldman. 
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το χρηματιστήριο, ομόλογα, τράπεζες και QE; 

Χρηματιστήριο 

Οι έλληνες τραπεζίτες βλέπουν ότι ο αρχικός στόχος θα είναι οι 860 μονάδες και ο τελικός στις 900 μονάδες, στα επίπεδα αυτά θα έχουν προεξοφληθεί όλα τα θετικά νέα.

Μετοχές τραπεζών 

Οι στόχοι για τα NPLs των τραπεζών θα πιαστούν το 2017, ενώ τα stress tests του 2018 θα κριθούν non – event δηλαδή οι τράπεζες θα τα περάσουν επιτυχώς. 
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του καλοκαιριού του 2017 οι μετοχές των τραπεζών θα είναι 25% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές σε μέσους όρους...αλλά προσοχή το ανοδικό σενάριο αρχίζει να εξαντλείται σταδιακά....

Ομόλογα 

Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδος θα υποχωρήσει στο 4,8% με 4,5% ώστε να απέχει μόνο 1% με 1,20% σε σχέση με την Πορτογαλία.

Αξιολογήσεις οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης

Στις 12 Μαίου 2017 η DBRs δεν αναβάθμισε την βαθμολογία της Ελλάδος και αυτό ήταν αρνητική έκπληξη…. 
Στις 21 Ιουλίου η Standard and Poor’s ίσως αναβαθμίσει 1 κλίμακα την Ελλάδα.
Η Fitch 18 Αυγούστου και η Moody’s 23 Ιουνίου. 

Ποσοτική χαλάρωση 

Τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση στις 20 Ιουλίου του 2017. 

Έκδοση 3ετούς ομολόγου 

Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει έκδοση 3ετούς ομολόγου ύψους 2 δισεκ. μετά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και μετά την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο 3,8 δισεκ. 

ΔΝΤ 

Το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα με νέο δάνειο 3,8 δισεκ. ευρώ. 

Συμπέρασμα 

Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2017 θα καταγραφεί ρεκόρ στο σκέλος της ανάπτυξης από το 2009 έως και σήμερα. 
Ωστόσο θεωρούν ότι η απότομη άνοδος των τραπεζικών μετοχών χρήζει μεγάλης προσοχής και προειδοποιούν ότι τα ανοδικά περιθώρια μειώνονται. 

Πηγή: www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »