Ψηφίζουν οι Γάλλοι - Κάλπες ορόσημο για ολόκληρη την Ευρώπη

Οι Γάλλοι πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες στον πρώτο γύρο των πιο αμφίρροπων προεδρικών εκλογών των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα...
Μιας εκλογής που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα υπεξαίρεσης, τρομοκρατικές ενέργειες, κατάρρευση των κλασσικών διαχωριστικών γραμμών, μεταξύ άλλων.

Όπως όλα δείχνουν, τη μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο αναμένεται να δώσουν τέσσερις υποψήφιοι. Ο ανερξάρτητος κεντρώος υποψήφιος του “En Marche” Εμανουέλ Μακρόν, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος των Ρεπουμπλικών Φρανσουά Φιγιόν και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Το βράδυ της Κυριακής, όχι μόνο η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, θα γνωρίζει εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα έχει υποκύψει στο λαϊκιστικό κύμα που δείχνει να χτυπά την τελευταία περίοδο τη Δύση, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Περίπου 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 8 το πρώι μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα Γαλλίας) που θα κλείσουν οι κάλπες, ενώ τα πρώτα exit poll αναμένονται την ίδια ώρα. Δεδομένης της μάχης στήθος με στήθος που προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την ανακοίνωση μιας ασφαλούς πρόβλεψης.

Στις 1000 GMT (1200 ώρα Γαλλίας) το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέρχετο σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν το σημερινό αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι το πώς θα κινηθεί η αδιευκρίνιστη ψήφος. Και το δεύτερο είναι το ποσοστό της αποχής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου 30% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν, ενώ οι μισοί από αυτούς τόνιζαν ότι ακόμη και αν πάνε δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν.

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 2002, όταν ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί, είχει προκριθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών απέναντι από τον Ζακ Σιράκ. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »