Μάλτα …γιοκ.Μια φράση που σημάδεψε το τουρκικό ΠΝ.Η ιστορία της

Οι “απειλές” Νταβούτογλου, για αποστολή του τουρκικού στόλου στη Ν.Α Μεσόγειο προς…επιβολή της τάξης,θύμισαν σε πολλούς το περίφημο “Μάλτα γιοκ”!..

Η ιστορία του έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης), όταν Τούρκος κυβερνήτης βρέθηκε στην ανάγκη να χαράξει την πορεία του πλοίου για Μάλτα πήγε στη καμπίνα του με τους χάρτες, όπου πριν από λίγο ο καμαρότος τού είχε σερβίρει τον καφέ.

Την ώρα που έπινε τον καφέ του, μετακινήθηκε το φλιτζάνι πάνω στον χάρτη και κάλυψε το σημείο όπου βρίσκεται η Μάλτα.

Μάταια λοιπόν έψαχνε ο κυβερνήτης να εντοπίσει το νησί και τελικά απελπισμένος έστειλε τηλεγράφημα στην Τουρκία, λέγοντας «Μάλτα γιοκ».

Το Μάλτα Γιοκ όμως ποιος το είχε πει;

Υπάρχουν δύο ονόματα

Ο πρώτος είναι ο Ναύαρχος Πίρι Ρέις, στην προσπάθειά του κάποτε να βρει το γνωστό νησί της Μεσογείου, και καταγράφηκε στα διεθνή ναυτικά χρονικά.

Παρ όλα αυτά, ο Τούρκος ναύαρχος έγινε σύμβολο της όποιας τουρκικής ναυτοσύνης, και το όνομά του δόθηκε στο γνωστό μας ωκεανογραφικό σκάφος.

Οι Μαλτέζοι όμως αναφέρουν  ότι το είπε ο Μπαρμπαρόσα. Μετά την μεγάλη  πανωλεθρία και την καταστροφή σχεδόν όλου του στόλου του κατά την επιχείρηση του να καταλάβει την Μάλτα, επέστρεψε με τα λίγα εναπομείναντα πλοία στην Κωνσταντινούπολη.

‘Οταν ο Μπαρμπαρόσσα πήγε στόν Σουλτάνο νά αναφέρει τό γεγονός καί ο Σουλτάνος τό ρώτησε άν κατέλαβε τήν Μάλτα ο Μπαρμπαρόσσα απάντησε:  ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ». ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ

Πηγή - national-pride.org

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »