Τα ίχνη της βίας του Αφγανού-φονιά σε Ελλάδα & Γερμανία

Συνταρακτικές αποκαλύψεις και αμείλικτα ερωτήματα θέτει σύσσωμος και ο γερμανικός Τύπος, για την υπόθεση του βιαστή-φονιά της 19χρονης Γερμανίδας Μαρία Λάντενμπέρκερ,..
κόρης διακεκριμένου νομικού που εργάζεται για την Κομισιόν, η οποία βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Dreisa στην πόλη Freiburg της Γερμανίας.

Ο δολοφόνος της, ένας Αφγανός μετανάστης, είχε καταδικαστεί το 2013 στην Ελλάδα σε 10 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κέρκυρα αλλά αποφυλακίστηκε χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου και κατάφερε να ξεφύγει από τη χώρα

Süddeutsche Zeitung: Τα ίχνη της βίας

«Τα ίχνη της βίας» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει η Süddeutsche Zeitung το άρθρο της για τον νεαρό Αφγανό που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ και που οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίχνη υπάρχουν και στην Ελλάδα. «Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν. Έτσι παρουσίασε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, τον φερόμενο δολοφόνο και βιαστή της Μαρίας Λ. φοιτήτριας ιατρικής.

Μιάμιση εβδομάδα μετά τη σύλληψη του, η υπόθεση αναδεικνύεται από δεξιούς κύκλους ως απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό.Ο άντρας προφανώς δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί;

Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων» διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν».

Η SZ ωστόσο παρατηρεί: «Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύθηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο.

Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους».

Πρώτο θέμα η υπόθεση και στην Bild

Η 19χρονη Μαρία Λάντενμπέρκερ

Η Μαρία Λάντενμπέρκερ επέστρεφε στις 16 Οκτωβρίου στο σπίτι της με το ποδήλατο μετά από ένα πάρτι που διοργάνωνε το πανεπιστήμιο της, όταν δέχθηκε επίθεση. Ο δράστης την βίασε, την έπνιξε και στη συνέχεια πέταξε το πτώμα της στο ποτάμι. Οι ελληνικές αρχές ταυτοποίησαν από τα αποτυπώματα του δράστη της δολοφονίας με αυτά ενός νεαρού Αφγανού Χουσείν Κ., ο οποίος το 2013 είχε επιτεθεί σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας χτυπώντας την για να της αρπάξει την τσάντα.

Τότε, ο Χουσείν Κ. είχε ρίξει την κοπέλα στο κενό από ύψος οκτώ μέτρων προκαλώντας της βαριές σωματικές κακώσεις. Ο δράστης είχε συλληφθεί, δήλωσε ότι είναι ανήλικος (17 ετών) με ημερομηνία γέννησης την 1/1/1996 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τον Οκτώβριο του 2015 κατάφερε να πετύχει την αποφυλάκιση του κάνοντας χρήση του Νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών και του επιβλήθη ο  περιοριστικός όρος να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του - στον Αγιο Παντελεήμονα της Αθήνας  Αθήνα - μια φορά τον μήνα.

Έφυγε για την Γερμανία αμέσως μετά την εμφάνισή του στο τμήμα

Ο νεαρός Αφγανός εφάρμοσε τυπικά τους περιοριστικούς όρους τον Νοέμβριο του 2015. Ενα μήνα μετά, τον  Δεκέμβριο, δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα και κηρύχθηκε δραπέτης.  Οπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές, ο Χουσείν Κ. εισήλθε στο γερμανικό έδαφος τον Νοέμβριο του 2015 , γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά την τελευταία του εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα έφυγε από την χώρα για τη Γερμανία.

Εισερχόμενος στο γερμανικό έδαφος παρουσίασε χαρτιά, με τα οποία βεβαίωνε ότι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1999, προφανώς για να επωφεληθεί από ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανήλικους και ασυνόδευτους αλλοδαπούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »