Με ρυθμό πολυβόλου τα κατασχετήρια για χρέη στο Δημόσιο - Έφτασαν τα 130.000 φέτος

Ενώπιον αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τις εφορίες, όπως κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων εις χείρας τρίτων ,..
βρίσκονται καθημερινά εκατοντάδες οφειλέτες του δημοσίου, σε μια προσπάθεια του κράτους να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κλπ) τα οποία ήδη ξεπέρασαν τα 92 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο μισό ετήσιο ελληνικό ΑΕΠ (180 δισ. ευρώ).

Μόνο το 11μηνο του 2016 (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2016) εστάλησαν επιπρόσθετα από τις εφορίες άλλα 130.000  ηλεκτρονικά κατασχετήρια για ισάριθμους οφειλέτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που δεν έχουν υπαχθεί σε μια από τις δύο ευνοικές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης για 815.000 οφειλέτες και σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας εσόδων από το 2017 αναμένονται μαζικές αποστολές ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε τράπεζες με ρυθμό πολυβόλου για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, παλαιούς και νέους.

Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών έλεγε στο newpost.gr ότι από τη νέα χρονιά θα εκδίδονται κατασχετήρια με τη σέσουλα και μάλιστα ακόμη και σε οφειλέτες των οποίων η οφειλή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη για λίγες μόνο ημέρες.

"Υπάρχει η ευχέρεια,συμπληρώνει το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, για είσπραξη χρημάτων από 150.000 τουλάχιστον ακόμη οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο αλλά διαθέτουν και απτά περιουσιακά στοιχεία μέσω των οποίων μπορούμε να διεκδικήσουμε μέρος των οφειλών ή όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

"Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καθημερινή βάση οι εφορίες αποστέλουν στις τράπεζες πάνω από 600 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνουν στο σκοπό τους καθώς "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος", μιας και αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών είναι ακατάσχετοι ως λογαριασμοί μισθοδοσίας (έχοντας ποσά χρημάτων έως 1000 ευρώ) ή διαθέτουν ακόμη μικρότερα ή μηδενικά ποσά.

Συνολικά οι οφειλέτες προς την εφορία ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατ. και με το ρυθμό που αυξάνουν τα χρέη μηνιαίως, μιας και προστίθενται ολοένα και νέοι οφειλέτες, εκτιμάται ότι εντός του 2017 το συνολικό ποσό του χρέους προς το δημόσιο θα σπάσει το κοντέρ των 100 δισ. ευρώ.

Πηγή - newpost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »