Διεθνής κατακραυγή για την δίωξη του HDP στην Τουρκία - Μ. Σούλτς: Χτύπημα στην δημοκρατία

Την ιδιαίτερα σκληρή απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς προκάλεσαν οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών του τρίτου πολιτικού κόμματος (HDP) στην Τουρκία...

«Αποτελεί ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία», τονίζει ο κ. Σουλτς και επισημαίνει πως με τις συλλήψεις αυτές οι τουρκικές αεχές, όχι μόνο ωθούν τη Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία αλλά γυρίζουν την πλάτη τους στις βασικές αρχες και αξίες που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Σουλτς είναι σε διαρκή επαφή με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, κ. Μογκερίνι και τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα ως επείγοντα, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

Η πορεία των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης θέτει εν αμφιβόλω τη βάση μιας βιώσιμης σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καθώς και την δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές αξίες», καταλήγει ο κ. Σουλτς.

Με την τελευταία του φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, θέτει θέμα σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, και εμμέσως διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών, κάτι που θα έχει προφανή αρνητική επίπτωση και στην υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας για το προσφυγικό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Έντονη διεθνή ανησυχία προκαλούν οι συλλήψεις των δύο συμπροέδρων και των 12 βουλευτών του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Ελευθερίας στην Τουρκία τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται αδιάλλακτη, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει πως «δεν είναι βουλευτές, είναι τρομοκράτες». «Τα συλληφθέντα μέλη του HDP πρέπει να λογοδοτήσουν όπως όλοι» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι είναι σύννομες οι συλλήψεις.

Έκκληση του HDP προς τη διεθνή κοινότητα εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν. «Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, αρνούμαι να πρωταγωνιστήσω στο δικαστικό θέατρο που διέταξε ο Ερντογάν» δήλωσε ο συλληφθείς Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Οι ηγέτες και οι βουλευτές του HDP κρατούνται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κατηγορούμενοι για την άρνηση τους να καταθέσουν για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Για ανησυχητική εξέλιξη μίλησε στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Tον Τούρκο επιτετραμμένο στο Βερολίνο κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της.

Να σεβαστεί τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου καλεί την Άγκυρα η Γαλλία. Οι πρόσφατες συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

«Εξαιρετικά ανήσυχη» η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις συλλήψεις φιλοκούρδων βουλευτών στην Τουρκία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.  Σε έκτακτη συνάντηση καλεί όλες  τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Άγκυρα η κ. Μογκερίνι.

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας» απαντάει η Άγκυρα στις διεθνείς αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν τo Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Την βαθιά της ανησυχία έσπευσε να εκφράσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ανησυχία εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βέλτερ Σταϊνμάγερ.

Πηγή : stokokkino.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »