Γιατί οι Αμερικανικές εκλογές γίνονται πάντα Τρίτη;

Οι Αμερικανικές Εκλογές, διεξάγονται πάντα την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, και είναι η λεγόμενη "Election Day"...

Η παράδοση αυτή κρατάει από το 1845, όταν η Γερουσία αποφάσισε πως οι εκλογές θα έπρεπε να γίνονται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, και σε μια Αμερική που τότε στηριζόταν στην αγροτική οικονομία και η πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα, ο Νοέμβριος ήταν ένας ιδανικός μήνας για τους αγρότες καθώς ο φθινοπωρινός θερισμός είχε τελειώσει και δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η μεγάλη κακοκαιρία.

Και αφού βρήκαν το μήνα, επόμενο βήμα ήταν να βρουν και την ημέρα. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή αποκλείστηκαν ως ημέρες θρησκευτικής λατρείας. Και επειδή οι αγρότες θα έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα κακό οδικό δίκτυο με άλογα και άμαξες, επιλέχθηκε η Τρίτη καθώς  η Δευτέρα θα ήταν η μέρα του εκλογικού ταξιδιού.

Έτσι λοιπόν για τις ανάγκες τις τότε αμερικανικής κοινωνίας θεσπίστηκε η ημέρα των εκλογών, η οποία ημερολογιακά πέφτει πάντα μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σήμερα στο 2016, που ούτε η πλειοψηφία του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι αγρότες, ούτε υπάρχει κακό οδικό δίκτυο αλλά σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, και αεροπλάνα που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να αλλάξει αυτή η μακρά παράδοση.

Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα είναι πως αν η ημέρα των εκλογών μεταφερθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Αμερικανοί που θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι περισσότεροι, προς όφελος της ίδιας της δημοκρατίας.

Πηγή : news247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »