Έξυπνοι τρόποι για να ζεστάνετε το σπίτι σας κάνοντας οικονομία στο πετρέλαιο

Με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε αρκετά...

Γι αυτό τον λόγο δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που λόγω της κρίσης δεν έχουν προμηθευτεί ούτε φέτος πετρέλαιο, με αποτέλεσμα ο κάθε ένοικος να πειραματίζεται με εναλλακτικές εστίες θέρμανσης, συχνά χωρίς να πετυχαίνει ούτε την ιδανική θέρμανση ούτε περισσότερη οικονομία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζεστάνει κανείς το σπίτι χωρίς καλοριφέρ;

Στο σαλόνι

Το σαλόνι / καθιστικό είναι ο χώρος που η οικογένεια περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, άρα οι απαιτήσεις για ζέστη είναι και οι υψηλότερες. Τα σπίτια που έχουν τζάκι έχουν ήδη βρει αυτή ως την οικονομικότερη λύση για ζέστη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Για όλα τα υπόλοιπα, η οικονομικότερη λύση, όπως μας ενημερώνει ο ενεργειακός επιθεωρητής κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος είναι το κλιματιστικό –και δη κάποιο νέας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης.


Το ρεύμα που καίει το κλιματιστικό είναι σαφώς λιγότερο από άλλες ηλεκτρικές εστίες θέρμανσης που μπορεί να τοποθετηθούν σε ένα σαλόνι, όπως π.χ. ο θερμοπομπός ή τα σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Το κλιματιστικό, όμως, είναι ακριβότερο στην αγορά του -αν δεν έχετε ήδη ένα- συγκριτικά με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, ένας θερμοπομπός μεγάλης ισχύος (2400 Watt) δύσκολα θα σας κοστίσει παραπάνω από 80 ευρώ, ενώ ένα σώμα υπέρυθρης ακτινοβολίας (ηλεκτρικό πάνελ) μπορεί να κοστίζει μέχρι και τα διπλάσια χρήματα (από 100-160 ευρώ ανάλογα με τη μάρκα και την ισχύ).

Τόσο οι θερμοπομποί όσο και τα πάνελ προσφέρουν καλύτερη θέρμανση στον χώρο από το κλιματιστικό και τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα –κάποια είναι και φορητά. Πριν καταφύγετε, όμως, σε μία τέτοια αγορά υπολογίστε πως για να καλύψετε ένα μεγάλο σαλόνι (π.χ. άνω των 35-40 τ.μ.) θα χρειαστείτε δύο από αυτές τις μονάδες.


Κατά τα άλλα, για να ζεσταθεί το σαλόνι σας είναι απαραίτητο να έχετε στρώσει χαλιά και μοκέτες –τα μάλλινα είναι τα πιο ζεστά, να έχετε βάλει πιο χοντρές κουρτίνες που κρατούν το κρύο στα παράθυρα και δεν το αφήνουν τα «περάσει» στον χώρο, ενώ σημαντικό είναι τις ημέρες που έχει ηλιοφάνεια και βρίσκεστε στο σπίτι να ανοίγετε τα παράθυρα και να σηκώνετε τις τέντες για να «χτυπά» ο ήλιος το εσωτερικό και να το θερμαίνει.

Όσο για τις βραδινές ώρες, μερικά αναμμένα κεριά και 2-3 fleece κουβερτούλες στον καναπέ είναι ό,τι πρέπει για ατμόσφαιρα και χουχούλιασμα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »