Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης

Ανάπτυξη το 2017 για την Ελλάδα προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ..
αποδίδοντάς την στην αύξηση του τουρισμού και τη σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

«Το 2017 η ανάκαμψη θα προσεγγίσει το 3%», υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο της Ευρωαραβικής Συνόδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σημείωσε ότι «θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018, σύμφωνα με προβλέψεις της ΤτΕ»

Γ. Σταθάκης: Το 2017 η ανάκαμψη θα προσεγγίσει το 3%

Για «οικονομική ανάκαμψη 3% μέσα στο 2017 μίλησε στην Ευρωαραβική σύνοδο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις εξαγωγές.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μακρά περίοδος ύφεσης μπορεί και πρέπει να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα» σημείωσε ο υπουργός στην Ευρωαραβική Σύνοδο και αναφέρθηκε στη στόχευση που υπάρχει, ώστε η αναπτυξιακή προοπτική που έχει δημιουργηθεί να είναι βιώσιμη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Ο υπουργός, επεσήμανε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος εξαρτάται απόλυτα από τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία συνιστά βασικό στόχο του τρέχοντος προγράμματος 2015-2018.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι, για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας, χρειάζεται έμφαση στις εξαγωγές, κυρίως σε τομείς όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στη φαρμακοβιομηχανία, στα logistics, στα αγροδιατροφικά προϊόντα και η ενέργεια.

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο υπουργός ανέλυσε τις προοπτικές για την πραγματική οικονομία που έχει ανοίξει το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και υπογράμμισε τη σημασία της δραστηριοποίησης των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών, όπως της EIB και της EBRD στην Ελλάδα.

Τέλος, εστίασε στις θεσμικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη διαφάνεια στις προμήθειες, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Γ. Στουρνάρας: Θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018, σύμφωνα με προβλέψεις της ΤτΕ

Η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν την τελευταία εξαετία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς το επιχειρείν και έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικότερα για όσους θα επενδύσουν νωρίς στην ελληνική οικονομία.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο «Εταίροι για την Ανάπτυξη».

Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)  για την περιφερειακή ανάπτυξη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (3/11/2016) προβλέπεται σημαντική ανάκαμψη (2017) για την ελληνική οικονομία.

Πηγή: stokokkino.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Next Post »